Προσπάθεια επανάκτησης των 870 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια επανάκτησης των 870 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά προσεκτικών πρωτοβουλιών χωρίς μεγάλα ρίσκα τόσο από την πλευρά των αγοραστών όσο και των πωλητών είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις μικρές διακυμάνσεις σε δείκτες και μετοχές και τους πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, ακόμη και στο χώρο της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η υπεραπόδοση της μετοχής της Coca Cola HBC, λόγω καλών αποτελεσμάτων, με τον τίτλο να ενισχύεται άνω του 7%, πλησιάζοντας μετά από καιρό ξανά στα 30 ευρώ.

Διεθνώς η ημέρα είναι διορθωτική, καθώς στην Ασία ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1,82% και ο Nikkei 225 κατά 0,85%, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το διαρκές ράλι των τελευταίων ημερών. Πιέσεις άνω του 1% δέχονται τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης, με τον ευρωπαϊκό νότο να πιέζεται εκ νέου. Χθες πάντως, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow Jones έμεινε αμετάβλητος, κρατώντας όμως τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης ημέρας!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παρ'' ότι τρία τέταρτα μετά την έναρξη έφτασε έως το χαμηλό των 861,82 μονάδων, σταδιακά ανέκτησε δυνάμεις και πλέον διαπραγματεύεται στις 871 μονάδες με άνοδο 0,54%, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτριο τέμπο ξανά, διαμορφώνεται στα 42 εκατ. ευρώ.

Πλην της Coca Cola HBC που μετά τον ΟΤΕ έχει τη βαρύτερη στάθμιση στο Γενικό Δείκτη και δίνει στήριγμα, θετικά έχουν γυρίσει μετοχές όπως Alpha Bank, Εθνική, Lamda Development, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, ήπια πτώση σημειώνουν τίτλιο όπως Jumbo, Titan, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος κ.λπ.

Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap η μετοχή της MLS κινείται για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, καθώς μετά το χθεσινό +14,91% ενισχύεται κατά 2,70% σε μια προσπάθεια να βρει τις νέες ισορροπίες της πάνω από το 1 ευρώ. Κατά τα λοιπά, ξεχωρίζει ξανά η μετοχή της AVAX που ενισχύεται άνω του 5%, ενώ θετικά κινούνται τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Έλτον, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Intracom Holdings και Attica Bank.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Δούρος, Επίλεκτος, Mevaco, Δρομέας, ΣΙΔΜΑ, Βογιατζόγλου, Φιερατέξ, Κορδέλλου και Κλωστ. Ναυπάκτου. Στον αντίποδα, υποχωρούν μετοχές όπως Pasal, Sato, Lavipharm, Ελινόιλ, Reds, Ιατρικό Αθηνών και Moda Bagno. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύονται έναντι 67 που υποχωρούν.