7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Στηρίγματα αναζητεί το ευρώ σε ένα περιβάλλον αστάθειας για τις χρηματιστηριακές αγορές

Στηρίγματα αναζητεί το ευρώ σε ένα περιβάλλον αστάθειας για τις χρηματιστηριακές αγορές

Tο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει κάτω από πίεση αδυνατώντας να απορροφήσει τη χθεσινή πτώση, σε ένα περιβάλλον αστάθειας στα παγκόσμια χρηματιστήρια μετά την σύνοδο της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε τις πολιτικές της αμετάβλητες όπως αναμενόταν, αναγνωρίζοντας την πρόσφατη αδυναμία και παρέμεινε αισιόδοξη για την ανάκαμψη που τροφοδοτείται από το εμβόλιο στο δεύτερο εξάμηνο. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι κάθε συζήτηση σχετικά με την απόσυρση των κινήτρων ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας είναι «πρόωρη» και δεσμεύεται να στηρίξει την οικονομία. Παρ 'όλα αυτά, τα καθησυχαστικά του λόγια απέτυχαν να ενθουσιάσουν τους επενδυτές.

«Η Fed απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση», δήλωσε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα αποκαλύψει τα σχέδιά της για μειώσεις των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης πολύ νωρίτερα πριν τα εφαρμόσει. Το δολάριο κέρδισε έδαφος την Τετάρτη καθώς λειτούργησε για μία ακόμα φορά ως νόμισμα - καταφύγιο σε ένα περιβάλλον έντονων ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια.

Η ομάδα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να συζητά το προτεινόμενο νομοσχέδιο 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τους νομοθέτες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι επίσης έτοιμη να προχωρήσει και χωρίς αυτούς. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συμμετέχει στις συζητήσεις.

Το EUR/USD πιέστηκε όχι μόνο λόγω της διάθεσης αποφυγής ρίσκου στις αγορές αλλά και λόγω των ανεπίσημων συζητήσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, που ανέρχεται στο -0,50% .

Το ημερήσιο γράφημα δείχνει ότι το ζεύγος έχει χαράξει ένα «head-and-shoulders pattern» (μοτίβο κεφαλής και ώμων) με τη στήριξη του λαιμού στο 1,2052 . Ένα κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο θα επιβεβαίωνε μια πτωτική αντιστροφή και θα ανοίξει την προοπτική για νέα σημαντική διόρθωση της ισοτιμίας.

Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές είναι πολύ πιθανό το αμερικανικό νόμισμα να ενισχυθεί περαιτέρω, με συνέπεια η ισοτιμία EUR/USD να χάσει ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης στο 1,2050 και να δοκιμάσει το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20.

Η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα το μεσημέρι αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς ένα απογοητευτικό νούμερο θα εντείνει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές με συνέπεια την περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, ενώ αντίθετα στοιχεία τα οποία θα ικανοποιήσουν είναι ικανά να επαναφέρουν τη σταθερότητα στις αγορές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε άνοδο, στηρίζοντας έτσι την ισοτιμία EUR/USD να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.