Στην αποστροφή κινδύνου «βυθίζεται» και η Wall

Στην αποστροφή κινδύνου «βυθίζεται» και η Wall

Με ισχυρές απώλειες συνεχίζουν το παγκόσμιο sell off οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα «επικίνδυνα» στοιχεία, όπως οι μετοχές και το πετρέλαιο και στρέφονται σε πιο ασφαλή, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.

Η κατάθεση της προέδρου της Fed, Janet Yellen, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, δεν φαίνεται να βελτιώνει το κλίμα των αγορών. 

Σήμερα, η επικεφαλής της Fed επαναλαμβάνοντας πολλά από όσα είπε χθες, υπερασπίστηκε την αύξηση των επιτοκίων του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θέλει να αποκλείσει τα αρνητικά επιτόκια ως εργαλείο πολιτικής, λέγοντας πως η Fed τα «κοιτάει ξανά» προκειμένου να είναι προετοιμασμένη αν χρειαστεί να βοηθήσει την οικονομία.

Εχθές, η Janet Yellen αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να πληγούν αν οι αναταραχές στις παγκόσμιες οικονομίες και αγορές διατηρηθούν και σηματοδότησε ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αναβληθεί.

Ο S&P υποχωρεί 1,66% ή 30 μονάδες στις 1.818,18 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε 22 μήνες. Ο Dow καταγράφει απώλειες 2,1% ή 330 μονάδες και διαμορφώνεται στις 15.563,48, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,90% ή 38 μονάδες στις 4.233,08 μονάδες.

"Ηγέτες" της πτώσης του Dow, η Goldman Sachs Group και η JP Morgan Chase & Co. υποχωρώντας 4% και 3,8% αντίστοιχα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις αρχές Φεβρουαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 269.000 για τις επτά ημέρες από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. 

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν το selloff της Πέμπτης μια ακόμα επανάληψη της αποστροφής κινδύνου από τους επενδυτές, που τροφοδοτείται από τους φόβους για την οικονομική ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο, και επικρατεί από τις αρχές του έτους.

«Πρόκειται για ένα κοκτέιλ σε παγκόσμιο επίπεδο που περιέχει τις ανησυχίες για τα αρνητικά επιτόκια μαζί με τους φόβους του τραπεζικού κλάδου και την πτώση των τιμών πετρελαίου που σηματοδοτούν αποπληθωρισμό», ανέφερε ο Michael Antonelli, της R.W Baird & Co.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος των τραπεζών.

Ο Europe Stoxx 600 βρέθηκε να υποχωρεί έως και 4%, ενώ οι βρετανικές μετοχές βυθίστηκαν σε χαμηλό τετραετίας, «με οδηγό» τις τράπεζες. Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ άνοιξαν σήμερα για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα και είχαν τη χειρότερη έναρξη σε έτος από το 1994, υποχωρώντας 3,9%. Ο MSCI Asia Pacific, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας που ήταν κλειστή σήμερα, έχασε 2,2%.

Ο χρυσός ανήλθε σε υψηλό ενός έτους, καταγράφοντας κέρδη άνω του 3%,ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 27 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να «αγνοούν» τη χθεσινή έκθεση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Πετρελαίου (ΕΙΑ) που έδειξε ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι μετοχές του Twitter υποχωρούν 3,5% σήμερα, έπειτα από τη χθεσινή τους κατάρρευση μετά τα αποτελέσματα του τριμήνου

Σε άνοδο η μετοχή της Cisco Systems (+9,4%) καθώς τόσο τα κέρδη όσο και τα έσοδα του τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες.