Τα πάνω... κάτω στο Χ.Α μετά το διάγγελμα Τσίπρα

Τα πάνω... κάτω στο Χ.Α μετά το διάγγελμα Τσίπρα

Συμπτωματικά ή όχι, ο χρονισμός της αλλαγής φοράς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν τέτοιος που συνέπεσε ακριβώς με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από το νησί της Ιθάκης για την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο εχθρικός-διχαστικός λόγος, η στοχοποίηση δύο κεντρικών τραπεζιτών (Παπαδήμου-Στουρνάρα) που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία διάσωσης της χώρας την περίοδο της κρίσης, και το καθαρά προεκλογικό περιεχόμενο των ανακοινώσεων Τσίπρα, φαίνεται πως λειτούργησαν σαν το κλειδί για να ανοίξει η καταπακτή της αγοράς και ο Γενικός Δείκτης να ξεκινήσει μια βαθιά βουτιά από το +0,8% και τις 718 μονάδες νωρίτερα, προς τα επίπεδα των 700 μονάδων που έλκουν σαν μαγνήτης την αγορά όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο σχόλιο.

Μέχρι και τις 13.30 το χαμηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη ήταν στις 707 μονάδες με απώλειες έως 0,77%.

Το αρνητικό γύρισμα της αγοράς έχει ως οδηγούς τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου πλέον ελάχιστες έχουν απομείνει με θετικό πρόσημο καθώς όλη η βασική ομάδα των blue chips βρίσκεται στο κόκκινο συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουνη οι Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank. Βιοχάλκο, Εθνική, ΕΛΠΕ. ΔΕΗ, ΕΧΑΕ κ.α ενώ συνολικά η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί επί τα χείρω με 50 τίτλους σε αρνητικό πρόσημο έναντι 33 με άνοδο και τον τζίρο να κινείται κοντά στα 12 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13.30.