Στη δίνη του Brexit και η Wall Street - Πάνω από 600 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Στη δίνη του Brexit και η Wall Street - Πάνω από 600 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Τη σκυτάλη των μεγάλων απωλειών πήρε η Wall Street στον απόηχο του «σοκ» που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά την πρωτοφανή αυτή απόφαση αποχώρησης από την ένωση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας μακράς περιόδου αποσταθεροποίησης στις παγκόσμιες αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, ο  βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 536,34 μονάδες (2,96%) κινούμενος στις 17.481 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημειώνει απώλειες 180,09 μονάδων (3,67%) βρίσκεται στις 4.729 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 64,88 μονάδες (3,54%) και κινείται στις 2.049 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με χαρακτηριστικό στοιχείο πως και οι 30 μετοχές του Dow Jones κινούνται σε αρνητικό έδαφος, ενώ οι απώλειές του έφτασαν τις 500 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε ελεύθερη πτώση υποχρεώθηκε το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το αργό τύπου Brent να υποχωρεί κατά 4,27%  στα 47,96 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης,

Ωστόσο ένα μεγάλος αριθμός επενδυτών έχει στραφεί στο διαχρονικά «ασφαλές» καταφύγιο που προσφέρει ο χρυσός και γενικά τα πολύτιμα μέταλλα. Αυτή την ώρα ο χρυσός κερδίζει 53,80 δολάρια ή 4,28% και συναλλάσσεται στα 1.316,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, διαβεβαιώνοντας ότι η σχέση της Ουάσινγκτον με τη Βρετανία είναι ισχυρή.

"Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε, σεβόμαστε την απόφασή του", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. "Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν αναντικατάστατοι εταίροι των ΗΠΑ, ακόμη και αφού ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για τη μεταξύ τους σχέση", τόνισε.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο επικράτησε η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Fed δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια, μέσω των υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής της με τις κεντρικές τράπεζες, στο βαθμό που είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

- Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τον ευρωπαϊκό Νότο – Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

- Saxo Bank: Οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit

- «Βουτιά» 4,9% για το αργό ελέω Brexit

- Σοβαρές απώλειες για το ευρώ στον απόηχο του Brexit