Στη Βρετανία το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης της General Fusion του Μπέζος

Στη Βρετανία το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης της General Fusion του Μπέζος

Η startup πυρηνικής σύντηξης που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων και από τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος θα κατασκευάσει τον πρώτο πιλοτικό σταθμό παραγωγής ενέργειας εκτός του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια να επιτύχει έναν νέο τρόπο παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Ο Μπέζος έχει επενδύσει 127 εκατ. δολαρίων στη startup General Fusion, µια εταιρεία που προσπαθεί να φτιάξει τον δικό της αντιδραστήρα Tokamak. Η General Fusion παράγει fusion ενέργεια με τη μέθοδο της πυρηνικής σύντηξης (nuclear fusion). Στη διαδικασία σύντηξης, δύο ελαφρύτεροι ατομικοί πυρήνες συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν βαρύτερο πυρήνα, ενώ απελευθερώνουν ενέργεια.

Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, παράγοντας ενέργεια με απόλυτα καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και δυνητικά επ άπειρον, καθώς η η παραγωγική της δυναμικότητα είναι απεριόριστη.

Η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης είναι στην ουσία η απόπειρα αναπαραγωγής των διαδικασιών που συμβαίνουν στον ήλιο και στα άλλα άστρα. Διαφέρει σημαντικά από την πυρηνική σχάση, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δαπανηρή, ενώ παράγει μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων και προκαλεί ανησυχία για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανακοινώσει επένδυση αρκετών δισ. λιρών για την παροχή ενέργειας από αντιδραστήρα σύντηξης ως το 2040. Παράλληλα, εταιρείες και κυβερνήσεις είπαν στο βρετανικό δίκτυο πως σκοπεύουν να έχουν μοντέλα επίδειξης έτοιμα μέσα σε διάστημα πέντε ετών- ωστόσο ειδικοί εκτιμούν πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια.

Καθώς τα κόστη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας μειώνονται, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι συγκεκριμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο οικονομικές και «εύκολες» οδοί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας σε σχέση με μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, όπως η σύντηξη.