Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου για το ευρώ;

Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου για το ευρώ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προσθέσει περισσότερη στήριξη  μέσω της επέκτασης περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σύστημα αγοράς ομολόγων της, αλλά αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Για να αυξηθεί περαιτέρω το ευρώ, η κίνηση πιθανότατα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Το EUR / USD έχει περιθώριο πτώσης εάν η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιήσει για τη συναλλαγματική ισοτιμία και ειδικά εάν υπαινιχθεί μελλοντική μείωση των επιτοκίων.

Η Λαγκάρντ μπορεί να στείλει κάποιο μήνυμα λέγοντας λ.χ «παρακολουθούμε στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία». Ενώ η ΕΚΤ εμμένει στο μήνυμά της ότι δεν στοχεύει στην αξία του ευρώ, οποιαδήποτε υπόδειξη θα έδειχνε ότι η πολιτική ενδέχεται να λάβει υπόψη την άνοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται ήδη στο -0,50%,   και μπορεί να  το μειώσει  περαιτέρω στο -0,60% εάν χρειαστεί. Ενώ ο καθορισμός του κόστους μηδενικού δανεισμού έχει  ελάχιστα αποτελέσματα για την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, η πιθανή  περαιτέρω μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος .  

Η αναμενόμενη επέκταση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ (PEPP) είναι το επίκεντρο της συνάντησης της 10ης Δεκεμβρίου – στηρίζοντας  την πρόσφατη αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Οι προσδοκίες ανέρχονται σε επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ και παράταση του PEPP μετά τον Ιούνιο του 2021. Η τράπεζα είναι επίσης πιθανό να επεκτείνει τα προγράμματα στοχευόμενης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), τα οποία διευκολύνουν τον τραπεζικό δανεισμό, και συνήθως έχουν μικρή επίδραση στις αγορές συναλλάγματος .