Σταθεροποιητικές τάσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν και σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τα μικτά πρόσημα να επικρατούν και στην ευρωπαϊκή αγορά των κρατικών τίτλων. Οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνεχίζονται, με τους επενδυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρείται, λόγω μη συμφωνίας περί βιωσιμότητας του χρέους. Αρνητική εξέλιξη για τη συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο QE, μπορεί να αποδεχθεί η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει σταδιακά έως το τέλος του έτους τις μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, μετά και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, αλλά και των ικανοποιητικών μακροοικονομικών μεγεθών της ευρωπαϊκής οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μικρές διακυμάνσεις καταγράφηκαν για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτές της διετίας και δεκαετίας να διαμορφώνονται στο τέλος ουσιαστικά αμετάβλητες.

Στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τελικά η απόδοση του διετούς ομολόγου, φθάνοντας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έως και το χαμηλό στο 6,560%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος: Investing.com

Οριακές διακυμάνσεις επικράτησαν έως και το τέλος της συνεδρίασης για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, η οποία βρέθηκε στο υψηλό του 6,496% και χαμηλό στο 6,405%, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Investing.com