Σταθεροποίηση και στάση αναμονής με μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Σταθεροποίηση και στάση αναμονής με μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά την εικόνα σταθεροποίησης στους αμερικανικούς δείκτες χθες και την ήπια κίνηση των ασιατικών αγορών σήμερα το πρωί, οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν ήπια ανοδικά σήμερα, σε μια προσπάθεια μερικής διόρθωσης των χθεσινών μεγάλων απωλειών.

Κύριο χαρακτηριστικό και στην Ευρώπη είναι η μείωση των συναλλαγών και ο περιορισμός των διακυμάνσεων, καθώς οι αγορές έχουν μπει στην περίοδο που χαρακτηρίζεται περισσότερο από την καλοκαιρινή ραστώνη.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του τελευταίου διαστήματος, που είναι οι εξαιρετικά περιορισμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές αντανακλώνται στους μικρούς όγκους και τζίρους.

Πάντως, το θετικό είναι πως το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις εξαντλούνται γύρω από τη ζώνη των 750 μονάδων, δεν υπάρχουν δηλαδή διαθέσεις από την πλευρά των short να στείλουν την αγορά αρκετά πιο κάτω σ' αυτή τη φάση.

Φυσικά, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν και οι καταλύτες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα momentum σοβαρότερης ανοδικής κίνησης, που θα οδηγούσε το Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 770-780 μονάδων. Έτσι, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιμέρους τίτλους του FTSE 25 και του Mid Cap, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες πρωτοβουλίες και στις μικρότερες αποτιμήσεις.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 757 μονάδες με άνοδο 0,26%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 κινούνται ήπια ανοδικά, ενώ σε πτωτική τροχιά διαπραγματεύονται τίτλοι όπως Εθνική, Τιτάν, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Κέρδη άνω του 2% έχει η μετοχή της Σαράντης, άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ ηπιότερη είναι η άνοδος των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Aegean Airlines, Grivalia Properties και ΕΥΔΑΠ.

Σ' ό,τι αφορά τον Mid Cap που χθες διαφοροποιήθηκε από την πτώση κερδίζοντας 1,15%, σήμερα συνεχίζει την καλή του εικόνα κερδίζοντας 0,90% έχοντας επανέλθει πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Η Intralot που χθες ξεχώρισε με αντίδραση 6,29% συνεχίζει και σήμερα την κίνησή της με άνοδο 2,55%, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν επίσης και οι Ελλάκτωρ, MIG, Ικτίνος, Πλαίσιο και Κλουκίνας Λάππας, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι Intracom Holdings, Κρι Κρι και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά θετική κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Newsphone, Δρομέας και Παπουτσάνης (ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα με αύξηση κερδών κατά 215%). Στο σύνολο της αγοράς οι long υπερτερούν, καθώς 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 15 που υποχωρούν.