7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Σταθερά ανοδικά η Wall Street με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Σταθερά ανοδικά η Wall Street με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγορές, με το μίνι ράλι που ξεκίνησαν από την έναρξη της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων να δείχνει πως θα έχει συνέχεια, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις που ανακοινώνουν καθημερινά οι αμερικανικές επιχειρήσεις παραμερίζουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε στην κερδοφορία τους ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 100 μονάδων ή 0,3% και διαπραγματεύεται στις 35.358 μονάδες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε τροχιά για την πέμπτη διαδοχική ανοδική τους συνεδρίαση, με τον διευρυμένο δείκτη να κινείται στις 4.505 μονάδες με +0,4% και τον τεχνολογικά σταθμισμένο στις 15.091 με +0,46%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις επιδόσεις των τελευταίων ημερών, οι Dow Jones και S&P 500 πλέον έχουν κλείσει την ψαλίδα από τα ιστορικά υψηλά τους κάτω του 1%.

Έπειτα από μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας στο τέλος του Σεπτεμβρίου και επιφυλακτικές κινήσεις στις αρχές Οκτωβρίου, η επενδυτική διάθεση δείχνει να έχει αποκατασταθεί από την περασμένη εβδομάδα όταν ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με επιδόσεις που ξεπερνούν - σημαντικά κατά περιπτώσεις - τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η τάση συνεχίζεται και σήμερα, με την Travelers Cos. να βρίσκεται στην κορυφή του Dow Jones εμφανίζοντας άνοδο άνω του 2%, αφότου ο ασφαλιστικός γίγαντας διέλυσε την εκτίμηση των αναλυτών για κέρδη 1,67 δολάρια ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο, ανακοινώνοντας άλμα στα 2,6 δολάρια ανά μετοχή.

Από κοντά ακολουθεί και ο τίτλος της Johnson & Johnson με άνοδο 1,9%, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός τον οδήγησαν σε κέρδη 2,6 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 2,35 δολ.

Παρομοίως η Walmart ενισχύεται επίσης άνω του 1,8% αφότου η Goldman Sachs προσέθεσε τον τίτλο της στη λίστα «αναγκαστικών» αγορών της, προβλέποντας ράλι έως και 40%.

Γενικότερα, έως τώρα περισσότερες από 4 στις 5 πέντε (81%) από εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τους, έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της αγοράς.

Σύμφωνα με την FactSet, δεδομένων των μεγεθών που έχουν ανακοινωθεί και των εκτιμήσεων για τις επιχειρήσεις που υπολείπονται, η κερδοφορία των αμερικανικών εισηγμένων στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται να καταγράψει άλμα 30% μεσοσταθμικά.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, σήμερα έκανε το ντεμπούτο του το Διαπραγµατεύσιµο Αµοιβαίο Κεφάλαιο (ETF) που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin (ProShares), το οποίο διαπραγματεύεται με ετικέτα BITO στις πρώτες συναλλαγές του σημειώνει άνοδο που ξεπερνά το 2,2%.