Στάση για διόρθωση και επαναξιολόγηση μετεκλογικά στο ΧΑ

Στάση για διόρθωση και επαναξιολόγηση μετεκλογικά στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εβδομάδα διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών, αποφόρτισης σε δείκτες και μετοχές αλλά και επαναξιολόγηση δεδομένων ήταν η πρώτη μετά τις εθνικές εκλογές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά όμως να κρατάει τις κομβικές ζώνες και επ'' ουδενί να μη θέτει σε κίνδυνο το momentum.

Η αγορά έδειξε ότι είχε προεξοφλήσει την επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά της Ν.Δ. οπότε βρήκε την ευκαιρία για σημαντικές ρευστοποιήσεις, αφομοίωση κεκτημένων αλλά και κατά κάποιο τρόπο επανεκτίμησης της κατάστασης κάτω από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Πρωτίστως η πτώση οφείλεται στους... κερδοσκοπικούς κωδικούς και στο «γρήγορο» χρήμα που εισέρρευσε στην αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις προ των εκλογών, καθώς πολλοί «έχτισαν» στην προσδοκία νέας ανόδου μετεκλογικά, αγοράζοντας μάλιστα και με «αέρα».

Η αγορά ως γνωστόν έχει τους δικούς της «νόμους» και κανόνες, οπότε Δευτέρα και Τρίτη έγινε μνημειώδες άδειασμα, σε βαθμό που πανικόβαλε αρκετούς, οι οποίοι αναφανδόν άλλαζαν θέσεις...

Η αγορά «βούτηξε» έως το χαμηλό των 838,32 μονάδων που ήταν το χαμηλό της Τετάρτης αλλά και το χαμηλό εβδομάδας και κατόπιν αντέδρασε, ενώ κράτησε με σχετική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 840 – 850 μονάδων, παρά τη διόρθωση του 5ημέρου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε περίπου 4,04% την εβδομάδα, ο FTSE 25 περί 5,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε – όπως ήταν φυσικό – στη διόρθωση, χάνοντας λίγο πάνω από το 12%. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,8 εκατ. ευρώ.

Πλέον η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο όπου θα πρέπει να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες, να βρει τις νέες ισορροπίες και να αναζητήσει τα νέα «στοιχήματα». Μετά το ισχυρό ράλι του πρώτου εξαμήνου αλλά και την ακόμη πιο ισχυρή κίνηση προεξόφλησης στις έξι εβδομάδες μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, που έδωσαν κέρδη 22% στο Γ.Δ., άνω του 40% στις τράπεζες και έως 85% σε επιμέρους μετοχές, η αγορά εύλογα είναι σε φάση αποφόρτισης.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι πλέον οι επενδυτές περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση και κυρίως τις προγραμματικές δηλώσεις. Πάντως, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το «πνεύμα» που αυτή αποπνέει έχει κάνει εξαιρετική εντύπωση σε όλους τους παρατηρητές και αναλυτές, εγχώριους και ξένους.

Αρκετοί ξένοι οίκοι εκφράστηκαν με άκρως κολακευτικά λόγια για τη νέα κυβέρνηση και την ισχυρή συμμετοχή τεχνοκρατών και managers που είναι δοκιμασμένοι και θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε μεγάλες πολυεθνικές, όσο και σε υψηλόβαθμες θέσεις σε ευρωπαϊκούς φορείς.

Τα σημερινά στατιστικά

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 858,35 μονάδες με πτώση 0,58%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση 19 μονάδων, από το υψηλό των 865,19 μονάδων (+0,22%) στο ξεκίνημα έως το χαμηλό των 846,65 μονάδων (-1,93%) γύρω στις 14:30 μ.μ.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,18 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να κυριαρχεί διακινώντας τζίρο 15,86 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στις τράπεζες διακινήθηκε πλέον του 50% του συνολικού τζίρου, ήτοι 37,8 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.130,28 μονάδες με πτώση 0,81%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,24% με κλείσιμο στις 1.326,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 736,49 μονάδες με πτώση 2,43%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση χάνοντας 5,31%, η Εθνική -3,68%, Alpha Bank -1,54% και Eurobank -0,49%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ υποχώρησαν άνω του 3%, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC και Jumbo.

Στον αντίποδα, στήριξη έδωσαν τίτλοι όπως Σαράντης +3,43%, ΟΠΑΠ +1,41%, Fourlis +1,25% και Τιτάν +0,89%. Γενικώς η εικόνα στο φινάλε ήταν πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με το κλίμα που επικρατούσε στο μέσο της συνεδρίασης και στα χαμηλά ημέρας.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι AVAX, Κρι Κρι και Quest Συμμετοχών, ενώ πιέσεις 4,66% είχε η Attica Bank, καθώς επίσης οι Παπουτσάνης και Νηρέας. Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ιντερτέκ (δικαίωμα και μετοχή), Σωλ. Τζιρακιάν, Μαθιός, ΣΙΔΜΑ, Newsphone, Ιντεάλ, Ελγέκα, Profile, Πλαστικά Κρήτης, Ιατρικό Αθηνών και Briq Properties.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Μοτοδυναμική, Byte Computer, Frigoglass, Quality & Reliability, Προοδευτική, Κλωστ. Ναυπάκτου και ΑΝΕΚ. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γ.Δ. οι ανοδικές μετοχές ήταν περισσότερες των πτωτικών, με το συσχετισμό στις 61 και 50 αντίστοιχα.