Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο γύρω από τις 760 μονάδες

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο γύρω από τις 760 μονάδες

Μέτριοι όγκοι συναλλαγών και στενό εύρος διακύμανσης σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που απλώς ακολούθησε αφενός το μοτίβο των ευρωαγορών, αφετέρου το ήδη από χθες διαμορφωμένο ανοδικό σενάριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε θετικός καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης, με υψηλό τις 767,75 μονάδες, χωρίς να κινδυνέψουν τα κοντινά επίπεδα στηρίξεων που οριοθετούν την βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Στο κλείσιμο των 764,33 μονάδων (+0,49%), επιβεβαιώθηκε η διστακτικότητα για επιθετικότερες τοποθετήσεις, καθώς μόλις 59 μετοχές έκλεισαν ανοδικές έναντι 50 καθοδικών, ενώ και στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι 17 από τις 25 ήταν ανοδικές, με μόλις μία όμως (την ΕΤΕ) να κλείνει με κέρδη άνω του 2%.

Ο βασικός στόχος σε βραχυπρόθεσμο πλάνο είναι οι 790 μονάδες, όταν μάλιστα το κλίμα διεθνώς βοηθάει χάρη στις εξελίξεις στην Ιταλία. Τα πράγματα κινούνται υπέρ του τραπεζικού κλάδου, που ούτως ή άλλως είναι στο προσκήνιο ως ένας από τους ενδιαφέροντες κλάδους για το 2021 και 2022. Αυτό ισχύει είτε αναγνωσθεί από τη σκοπιά της ελληνικής πραγματικότητας, είτε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι συνεχίζει να τροφοδοτείται το σενάριο της συνέχισης (ή/και ενδυνάμωσης) της οικονομικής μεγέθυνσης, είναι πιθανόν να παρουσιαστούν θετικές αποδόσεις από τη αγορά, ειδικά από επιλεγμένους τίτλους και σωστά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο. Επίσης, λόγω δυναμικής της αγοράς μας, οι αποδόσεις μπορεί να υπερέχουν άλλων χωρών, πολύ περισσότερο δε συγκρινόμενες με αυτές του σταθερού εισοδήματος, έχοντας υπόψιν και της έως τώρα μηδενικές αποδόσεις.

Οδηγός μας για το 2021 παραμένει ο πληθωρισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ και η ευαισθησία των επενδυτών σε ενδεχόμενες μεταβολές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χάραξη νέας νομισματικής πολιτικής και αντιστροφή (σταδιακά) των μεταβλητών. Έως τότε, κοιτάμε θετικά την αγορά μετοχών.