Στάση αναμονής στο Χ.Α. – Πιέσεις στην Τιτάν

Στάση αναμονής στο Χ.Α. – Πιέσεις στην Τιτάν

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων κινήσεων είναι έως τώρα η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Σύμβουλοι έκδοσης, ανάδοχοι και κυβέρνηση κρίνουν ότι η συγκυρία ευνοεί το «τρέξιμο» της ιστορίας, καθώς υπάρχει και αποφόρτιση στα ομόλογα, αλλά και καλό momentum για τις εκδόσεις ομολόγων γενικότερα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ιταλία πρώτα και κατόπιν η Ισπανία βγήκαν στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων, με τις προσφορές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ!

Το εκτιμώμενο επιτόκιο της ελληνικής 5ετούς έκδοσης, αναμένεται μεταξύ 3,50% με 3,60%. Μένει να δούμε το ύψος των προσφορών, που θα δείξει πολλά για το τι… απίδια πιάνει η χώρα σ' αυτή τη συγκυρία των αγορών.

Από εκεί και πέρα, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν εξισορροπητικά ή με πολύ μικρές απώλειες, ενώ ελεγχόμενα διορθωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, που τόσο την περασμένη εβδομάδα όσο και γενικότερα τον Ιανουάριο, έχουν καλή «συγκομιδή».

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 632 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών παραμένει σε πολύ περιορισμένα επίπεδα, διαμορφούμενη στα 6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος κατήλθε μόλις στα 36,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ γενικώς ο Ιανουάριος φεύγει με μέσο ημερήσιο τζίρο κάτω από τα 45 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια ανασύνταξης, με την Εθνική να κερδίζει άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ενισχύονται οι Eurobank και Πειραιώς, με την Alpha Bank στο +1,54%.

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας είναι οι πιέσεις στη μετοχή της Τιτάν, με φόντο την αποτυχία της δημόσιας πρότασης και της μεταφοράς της έδρας στο Βέλγιο. Η κοινή μετοχή της Τιτάν έφτασε να υποχωρεί έως 6,15%, ενώ πλέον χάνει 5,76% στα 19,46 ευρώ, με όγκο 68 χιλ. τεμάχια, ενώ η προνομιούχα υποχωρεί κατά 4,58% στα 17,70 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, στον FTSE 25 σε αρνητικό έδαφος είναι τίτλοι όπως ΟΤΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σαράντης και Fourlis, ενώ θετικά κινούνται οι EXAE, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Lamda Development, Coca Cola HBC, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap, η εικόνα είναι ήπια θετική, εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών. Ανοδικά κινούνται οι Attica Bank, AS Company, MIG, Intralot και Intracom Holdings, ενώ υποχωρούν οι Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος και J&P Άβαξ. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 25 που υποχωρούν.