Στάση αναμονής στις 930 μονάδες με πολύ μικρό τζίρο στο ΧΑ

Στάση αναμονής στις 930 μονάδες με πολύ μικρό τζίρο στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τις εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές και τις ήπιες διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών δεικτών ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έδειξε «μουδιασμένο» προφίλ αλλά και εσωστρέφεια, με την αξία συναλλαγών να πέφτει σε χαμηλά τριάμισι μηνών, σε μια συνεδρίαση πολλαπλών εναλλαγών στα πρόσημα για το Γενικό Δείκτη.

Ήταν μια συνεδρίαση όπου οι συναλλαγές έπεσαν χαμηλότερα ακόμη και από τις ημέρες των Χριστουγέννων, κάτι που προβλημάτισε τους εμπλεκόμενους και τους επαγγελματίες χρηματιστές.

Οι επενδυτές μείωσαν κατακόρυφα τις πρωτοβουλίες τους, κρατώντας στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ιό που «απειλεί» πλέον ολοένα και περισσότερο ολόκληρους κλάδους αλλά και οικονομίες... 

Διεθνώς πάντως υπήρξε μερική εξομάλυνση σ' ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα, μολονότι η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού παραμένει στο ακέραιο με τις επιπτώσεις ακόμη να είναι αδύνατον να «μετρηθούν» ευρύτερα. Πάντως, και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ήπια ανοδικά συνεχίζοντας από χθες το... συμμάζεμα των ιδιαίτερα μεγάλων απωλειών της Δευτέρας, όπου καταγράφηκε μεγάλο ξεπούλημα οδηγώντας κορυφαίους δείκτες σε πτώση έως και 2,86%.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο ασφαλώς το ελληνικό χρηματιστήριο «πληρώνει» τη... συγκυρία και το... μάρμαρο της διεθνούς εξάρτησης, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα θετικών νέων, που όμως παραμερίζεται λόγω της έξαρσης της κρίσης με τον κορονοϊό.

Εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, η άκρως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές χθες, οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων, είτε επενδυτικών, είτε αξιολόγησης, ενώ ευρύτερα ακούγονται ολοένα και πιο θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνάρτηση με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. είναι «φορτωμένο» με τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη του 2019 αλλά και τη θετική κίνηση των πρώτων τριών εβδομάδων του Ιανουαρίου 2020, όπου τα κέρδη σε πολλούς τίτλους είναι διψήφιου ποσοστού, οπότε έχει κάθε λόγο για διορθώνει ή να τηρεί στάση αναμονής.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας αλλάξει πάρα πολλές φορές πρόσημο, έκλεισε τελικά στις 931,21 μονάδες με πτώση 0,24% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ, έχοντας ενδοσυνεδρική διακύμανση μόλις πέντε μονάδων είχε υψηλό ημέρας στις 936,78 μονάδες (+0,36%). Η αξία συναλλαγών περιορίστηκε περαιτέρω και κατήλθε στα 35,48 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ κοντά τριάμισι μηνών!

Θυμίζουμε πως και στις δύο συνεδριάσεις που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα έως τώρα, που ήταν πτωτικές – διορθωτικές, ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 1,31% ο τζίρος κατήλθε στα 51,8 εκατ. ευρώ, ενώ χθες που το Χ.Α. είχε πτώση 0,30%, η αξία συναλλαγών έφτασε μόλις στα 53,1 εκατ. ευρώ. Για να φανεί η διαφορά, επισημαίνεται ότι την περασμένη (ανοδική) εβδομάδα, η μέση αξία συναλλαγών ήταν στα 76,3 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.319,04 μονάδες με πτώση 0,20%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 861,45 μονάδες με άνοδο 0,60%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.292,10 μονάδες με άνοδο 0,56%. Στον FTSE 25 πιέσεις 2,95% δέχτηκε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ από τις ανοδικές μετοχές, μόνο η Εθνική είχε κέρδη άνω του 1%, ενδεικτικό της επενδυτικής άπνοιας που υπήρξε.

Στο χώρο του Mid Cap, νέες πιέσεις 3,22% δέχτηκε η AVAX έχοντας κίνηση ασανσέρ σε μόνιμη βάση, ενώ η Κέκροπας επίσης με παρόμοια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά έκλεισε με άνοδο 12,69%.  Κατά τα λοιπά, ανοδικά έκλεισαν και τίτλοι όπως Autohellas (+3,01%), Intercontinental, Quest Συμμετοχών, Intralot, Intrakat, Intracom Holdings και Profile.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Ιντεάλ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Infrorm Λύκος, Reds, Βιοκαρπέτ, ΑΝΕΚ, Mevaco, Newsphone, Ιντερτέκ κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη με 58 μετοχές σε άνοδο και 54 σε πτώση.