Στάση αναμονής στην Wall Street με το βλέμμα στην Όμικρον

Στάση αναμονής στην Wall Street με το βλέμμα στην Όμικρον

Με μικρές διακυμάνσεις διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά το διήμερο ράλι ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, τα οποία αναχαίτισαν μέρος της επενδυτικής διάθεσης παγκοσμίως των τελευταίων ημερών χωρίς όμως να προκαλέσουν κάποιου είδους πανικό.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 35.766 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%, παρομοίως ο S&P 500 βρίσκεται στις 4.688 με μόλις +0,04%, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,14% κινούμενος στις 15.664 μονάδες.

Μετά το αρχικό σοκ που έφερε η έλευση της νέας - υπερμετοδοτικής όπως όλα δείχνουν - παραλλαγής του κορονοϊου, οδηγώντας σε μεγάλες διακυμάνσεις τις αγορές και σημαντικά sell off, το επενδυτικό κλίμα έδειξε να αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό με μίνι ράλι αντίδρασης το οποίο κορυφώθηκε χτες στην Wall Street με την καλύτερη συνεδρίαση των S&P 500 και Nasdaq από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι πρώτες εργαστηριακές μελέτες για την Όμικρον που έγιναν γνωστές σήμερα, επανέφεραν μέρος των προβληματισμών, καθώς η παραλλαγή δείχνει να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της προστασίας των υφιστάμενων εμβολίων. 

Συγκεκριμένα, εργαστηριακή μελέτη έδειξε μεγάλα επίπεδα ανοσοδιαφυγής για όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αλλά πολύ καλύτερη απόκριση σε όσους είχαν νοσήσει πριν τον εμβολιασμό τους.

Παρά την αρνητική εξέλιξη για τη διπλή δόση του εμβολίου, τα στοιχεία για τους νοσήσαντες δημιουργούν προσδοκίες για αντίστοιχη ανοσολογική απάντηση έπειτα από την ενισχυτική - τρίτη - δόση, κάτι που επιβεβαίωσαν άμεσα εντός της ημέρας οι Pfizer - Biontech για το σκεύασμά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών, τα στοιχεία που επικαλούνται δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου τους παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην Όμικρον, συγκρίσιμο με δύο δόσεις κατά του αρχικού κορονοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο των νέων δεδομένων ο τίτλος της Pfizer κινείται με οριακή άνοδο 0,15%.

Στη θετική ειδησεογραφία πάντως για την Όμικρον θα πρέπει να προστεθεί και η τοποθέτηση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος μιλώντας χτες Τρίτη στο γαλλικό πρακτορείο δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» ότι η νέα παραλλαγή δεν προκαλεί βαρύτερη νόσηση από εκείνη της Δέλτα.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της Northwestern Mutual Μπρεντ Σούτε, «η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Σαφέστατα η Όμικρον μπορεί να καθυστερήσει ένα μέρος της αλλά δεν πρόκειται να την εξαλείψει, δεδομένων των ισχυρών βάσεων που έχουν τεθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «και η Fed σίγουρα θα εστιάσει λίγο παραπάνω στο tapering, το οποίο τρόμαξε την αγορά, αλλά κάποιος θα πρέπει να αναρωτηθεί τι επίπτωση θα έχει αυτό στην οικονομική ανάπτυξη. Η απάντηση για εμάς είναι όχι ιδιαίτερη. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος με φόντο την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ρευστότητας που έχουν διαθέσιμη οι καταναλωτές».