Απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά το χτεσινό ράλι

Απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά το χτεσινό ράλι

Το δρόμο της διόρθωσης διάλεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χτεσινή εκρηκτική άνοδο που έφερε κέρδη σχεδόν 5% στον Γενικό Δείκτη. Στη σημερινή συνεδρίαση το ΧΑ ακολουθεί και πάλι το «βήμα» των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες από τη μία ακολουθούν την ελπίδα για τόνωση της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο την ίδια στιγμή βγαίνουν προς τα έξω οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία.

Στην Ιταλία, η κυβερνητική κρίση συνεχίζεται, ενώ σήμερα αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στη Γερουσία. Όμως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα δείγματα για την πιθανότητα σχηματισμού μίας θεσμικής κυβέρνησης με συμμαχίες κομμάτων. Ενώπιον αυτής της προοπτικής, το επικρατέστερο σενάριο είναι μία συνεργασία του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ακόμη και το δεξιό κόμμα της Forza Italia.

Στα εγχώρια νέα, το ενδιαφέρον έχει μονοπωλήσει το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ, όπου η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς το δεξαμενόπλοιο φέρεται να έχει βάλει πλώρη για το λιμάνι της Καλαμάτας. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον έχει προειδοποίησε κάθε μεσογειακό λιμάνι να μην δεχτεί το τάνκερ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν στήριξη προς τρομοκρατικές ομάδες.

Στα ταμπλό, σε αντίθεση με το χτεσινό ράλι - ειδικά στον τραπεζικό κλάδο – η συνεδρίαση είναι πιο «άνευρη» με τον Γενικό Δείκτη παρότι ξεκίνησε ανοδικά, πλέον υποχωρεί 0,59% στις 823 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 13 εκατ. τεμάχια.

Στις τράπεζες, οι οποίες μπήκαν στην περιοχή της διόρθωσης, ο δείκτης υποχωρεί 1,74% με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί οριακά, την Alpha Bank -1,52%, την Πειραιώς -2,22%, την Αττικής -2,38% και την Eurobank -2,08%.

Ο Large Cap υποχωρεί 0,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,94%.

Τα περισσότερα blue chips βρίσκονται στο κόκκινο ενώ η ΔΕΗ καταγράφει άνοδο +1,1% με τους επενδυτές να προσδοκούν από την νέα κυβέρνηση σε ένα σχέδιο για την εξυγίανσή της. Στη συζήτηση, που ξεκινάει επισήμως μεθαύριο, μπαίνει το σενάριο μιας εξόδου στις αγορές μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου.