Κυριαρχούν οι πωλητές στο ΧΑ, πέριξ των 820 μονάδων ο ΓΔ

Κυριαρχούν οι πωλητές στο ΧΑ, πέριξ των 820 μονάδων ο ΓΔ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

To διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το αναμενόμενο πτωτικό άνοιγμα των δεικτών της Wall Street όπως μαρτυρούν τα futures, έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση των απωλειών στους ευρωπαϊκούς δείκτες, κάτι που πιέζει και το ελληνικό χρηματιστήριο χαμηλότερα.

Παρ'' ότι δεν υπάρχει κάποια δυσμενής εξέλιξη σε εγχώριο επίπεδο, ενώ η χώρα δανείστηκε στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,5% την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, εντούτοις οι πωλητές κυριαρχούν στο Χ.Α.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα επιστροφής στις αγορές, ενώ η συμμετοχή των επενδυτών ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 821 μονάδες με πτώση 0,92%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ, αρκετά ενισχυμένη από χθες που στο σύνολο είχε φτάσει μόλις στα 30,94 εκατ., αλλά μειωμένη από τα πρόσφατα στάνταρ της αγοράς.

Πλην του ομολόγου που απορρόφησε μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, η αγορά είναι εύλογο να παρουσιάζει σημάδια μερικής κόπωσης δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ύστερα από το ράλι του πρώτου 7μήνου και τη συσσώρευση και ελεγχόμενη διόρθωση του διμήνου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Πολλά «μέτωπα» είναι ανοικτά με την κυβέρνηση που χθες 7 Οκτωβρίου συμπλήρωσε τρεις μήνες στην εξουσία να «τρέχει» αλλαγές και νομοσχέδια που στόχο έχουν να ξεμπλοκάρουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Η εικόνα τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap είναι συντριπτικά υπέρ των πωλητών, καθώς οι αγοραστές δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα το «εύκολο»... κρέμασμα μετοχών ακόμη και με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές.

Στον Large Cap μόνο η Jumbo διατηρείται σε θετικό έδαφος (+1,57%), ενώ τράπεζες και blue chips πιέζονται έως 3,39%. ΔΕΗ και Πειραιώς υποχωρούν άνω του 3%, άνω του 2% χάνουν οι Alpha Bank, Εθνική, Viohalco και Cenergy Holdings, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Στον Mid Cap οι πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών έχουν κλιμακωθεί. Εντύπωση προκαλεί το νέο ισχυρό άδειασμα στη μετοχή της MLS που μετά το χθεσινό -9,34% έφτασε σήμερα να υποχωρεί έως και 20% περίπου, με την εταιρεία να προβαίνει σε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει κάποια δυσμενής εξέλιξη που να οδηγεί σ'' αυτή την πίεση. Έκτοτε, έχει μαζέψει μερικώς ο τίτλος που πλέον υποχωρεί κατά 7,80%.

Σημαντική πτώση σε ποσοστό 5,78% και για τη MIG μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το Farallon Capital, ενώ αυξημένες είναι οι πιέσεις που δέχονται μετοχές όπως Κέκροπας, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Παπουτσάνης, Intralot, Intrakat, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Έλτον και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, ανοδικά κινούνται μόλις 23 μετοχές έναντι 89 που υποχωρούν χαμηλότερα.