7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Στάση αναμονής και θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής και θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο

Με ωριμότητα και επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι αγοραστές όχι μόνο συγκράτησαν τις πρωινές ρευστοποιήσεις, αλλά σταδιακά επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε οριακά θετικό έδαφος πάνω από τις 906 μονάδες. Οι εναλλαγές πρωταγωνιστών σε τίτλους συνεχίζεται, αναδεικνύοντας άλλη μια παράμετρο υπέρ της συνέχισης της ποιοτικής ανόδου. 

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906,81 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 0,16%. Το μέγεθος του προσήμου δεν αποτυπώνει επακριβώς την κατάσταση, πρώτον διότι όπως προελέχθη η συμπεριφορά των επενδυτών και το επιλεκτικό «μάζεμα» κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, και δεύτερον η -και σήμερα- αλλαγή των μετοχών που πρωταγωνιστούν δίνει ιδιαίτερη δυναμική για τη συνέχεια.

Και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι την Παρασκευή λήγει στο ΧΠΑ η σειρά Σεπτεμβρίου, με τη σειρά ρευστότητας να μετακυλύεται ήδη, τα σημάδια οδηγούν σε θετικά συμπεράσματα.

Ιδιαίτερα η κατοχύρωση των 910 μονάδων θα προσδώσει ιδιαίτερη ώθηση με στόχο την περιοχή των 950 μονάδων.

Η σημερινή συνεδρίαση στηρίχτηκε περισσότερο από τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της Jumbo, κυρίως λόγω της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι δύο μετοχές του 25άρη απορρόφησαν το 26% του συνολικού τζίρου (7,32 και 8,19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), με την πρώτη μάλιστα να αντιδρά από σημαντικά βραχυπρόθεσμα επίπεδα δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο ανοδικό momentum της.

Ειδική μνεία για τη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος που τίμησε με το παραπάνω το προ ημερών αγοραστικό σήμα της από τα 15,90, υπεραποδίδοντας συνοδεία ιδιαίτερα αυξημένου όγκου (550% του μεσοσταθμικού).

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε αδρανής για άλλη μια συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι έχει δώσει αγοραστικό σήμα πρόσφατα, έχοντας παράλληλα εξαιρετικά καλό στήσιμο για καλή απόδοση, η οποία θα φέρει και πολύ καλό κλίμα στο σύνολο του τραπεζοκεντρικό ταμπλό.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμπεριφορά και από τη μετοχή της ΔΕΗ, παρά το αρνητικό της πρόσημο, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας που επέδειξε, μιας και οι ρευστοποιήσεις με όγκους άνω του μεσοσταθμικού της απορροφήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προερχόμενη ούτως ή άλλως από το χθεσινό +6%.

Στα διεθνή, οι πρωινές απώλειες μαζεύτηκαν κατά παρόμοιο τρόπο με αυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις ΗΠΑ πλέον να καταγράφουν έως και κέρδη (S&P 500 και Dow 30), δίδοντας πόντους στο θετικά διαμορφωμένο κλίμα.