Στάση αναμονής και επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Στάση αναμονής και επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων και επιλεκτικών κινήσεων με μειωμένο ρίσκο είναι και η δεύτερη του Ιουλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά εύλογα να μετρά δυνάμεις και συσχετισμούς, ύστερα από το ράλι που έχει οδηγήσει σε υψηλά 17 μηνών και στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποδόσεων παγκόσμια. 

Διαθέσεις σοβαρών ρευστοποιήσεων δεν υπάρχουν, κάτι που κρατάει την αγορά πλησίον των υψηλών της, ενώ από την άλλη πλευρά και οι αγοραστικές πρωτοβουλίες είναι φειδωλές, κάτι που μαρτυράται από τις μειωμένες συναλλαγές και σήμερα. 

Οι αναλυτές κρίνουν φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά της αγοράς, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και έχοντας «προίκα» τις εξαιρετικά μεγάλες αποδόσεις σε σημαντικό τμήμα του ταμπλό. 

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νίκος Καυκάς στο σημερινό του σχόλιο σημειώνει πως «αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο, ειδικότερα για εκείνους που εισέρχονται τώρα στην αγορά. Συνεπώς είναι συνετό στην παρούσα φάση να εξετάζονται αγορές σε προσωρινές αδυναμίες του Γενικού Δείκτη. Την Πέμπτη κόβουν μέρισμα (ή/και επιστροφή κεφαλαίου) άλλοι δύο δεικτοβαρείς τίτλοι, ΟΤΕ και ΕΕΕ, σχεδόν κλείνοντας τον βασικό κύκλο διανομών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης». 

Πάντως, παρόμοια στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές που χθες ενισχύθηκαν, ενώ θυμίζουμε ότι το «σήμα» περαιτέρω επέκτασης του παγκόσμιου bull market δόθηκε (ξανά χθες) από το δείκτη με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον κόσμο, τον S&P 500, που πέτυχε το 6ο ιστορικό ρεκόρ του μέσα στο '19! 

Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 873 μονάδες με οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ. 

Θυμίζουμε πως η αγορά πλέον δεν απέχει πολύ από την προσέγγιση των 895 μονάδων, που είναι το «ταβάνι» των τελευταίων πολλών ετών, επίπεδα που η αγορά έπιασε ενδοσυνεδριακά την 1η Φεβρουαρίου του 2018. Οπότε δεν αποκλείεται μέσα στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας να δούμε την αγορά να διασπά αυτά τα επίπεδα, κάτι που θα απελευθερώσει περαιτέρω τους αγοραστές και θα ανοίξει το δρόμο για τις 1.000 μονάδες. 

Στο χώρο των τραπεζών υπάρχει στάση αναμονής με ουδέτερη συμπεριφορά, ενώ μόνο η Εθνική πιέζεται άνω του 1%. Μεικτή είναι η εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap, χωρίς υπερβολές και χωρίς κάτι το ξεχωριστό. Θετικά κινούνται τίτλοι όπως Aegean Airlines, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Σαράντης, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Fourlis, ενώ αρνητικά οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Cenergy Holdings, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα. 

Μεικτή εικόνα καταγράφεται και στο μεσαίο χώρο, όπου και εδώ οι αποδόσεις – ακόμη και χθες – ήταν σημαντικές. Ανοδικά κινούνται οι Intralot, AVAX, Παπουτσάνης, Κέκροπας, Intrakat, MIG και Attica Bank, ενώ σε πτωτική τροχιά είναι οι Κρι Κρι, Quest Συμμετοχών, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Έλτον, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, MLS και Intracom Holdings. 

Στην ευρύτερη αγορά κέρδη σημειώνουν τίτλοι όπως Audiovisual, ΕΚΤΕΡ, Κτήμα Λαζαρίδη, Αλουμύλ και Κυριακούλης, ενώ πιέζονται οι Inform Λύκος, Centric, Reds, Φιερατέξ, Μουζάκης, Byte Computer και Κλουκίνας Λάππας. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 43 που υποχωρούν. 

Διαβάστε ακόμα:

- «Άστρο» αυτοδυναμίας οδηγεί σε νέα υψηλά την αγορά