Στάση αναμονής από τους ισχυρούς στο ΧΑ

Στάση αναμονής από τους ισχυρούς στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στάση αναμονής με ελεγχόμενες κινήσεις αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων αλλά και επιλεγμένες αγοραπωλησίες τόσο σε blue chips όσο και σε τράπεζες τήρησαν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στο Χ.Α. και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο περιορισμένος τζίρος – συγκριτικά με τα πρόσφατα δεδομένα – αλλά και τα μοιρασμένα πρόσημα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς. Βεβαίως, ένα μέρος της ρευστότητας κατευθύνθηκε προς το ομόλογο της Attica Συμμετοχών η δημόσια εγγραφή του οποίου ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη.

Παράλληλα, βγήκαν κάποιες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες που εξακολουθούν να διατηρούν τρομερά κέρδη το 7μηνο του 2019, οπότε έως ότου ξεκαθαρίσουν κάποια μέτρα που πιθανότατα εφαρμοστούν στον κλάδο, κάποιοι «κλείδωσαν» κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει ότι δεν έχει ξεφύγει από το μεταβατικό στάδιο στο οποίο εύλογα βρέθηκε μετά τις εκλογές. Η αγορά έκανε κίνηση προεξόφλησης προεκλογικά, φτάνοντας έως τις 900 μονάδες και τα υψηλά 4,5 ετών ενώ κατόπιν βγήκαν εύλογα κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που οδήγησε το Γ.Δ. έως τις 838 μονάδες στις 10 Ιουλίου.

Κατόπιν υπήρξε μερική εξισορρόπηση και κάλυψη μέρους του χαμένου εδάφους, όμως η αγορά δείχνει ότι για να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί πάνω από τις 880-900 μονάδες χρειάζεται νέους χειροπιαστούς καταλύτες αλλά και ενίσχυση των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, η συσσώρευση και η ανάπαυλα αναμονής και αφομοίωσης κεκτημένων, είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, μετά το ιλιγγιώδες ράλι του πρώτου εξαμήνου και κυρίως το ράλι των έξι εβδομάδων ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864,99 μονάδες με πτώση 0,33% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 864,17 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 878,01 μονάδες γύρω στις 11:20 π.μ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,17 εκατ. ευρώ με τα 5,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε Jumbo (3,03 εκατ.), Motor Oil, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.140,75 μονάδες με πτώση 0,48%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 751,86 μονάδες με πτώση 2,30%, ενώ ο Mid Cap για άλλη μια φορά είχε καλύτερη εικόνα κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,09% στις 1.395,40 μονάδες.

Η ΔΕΗ, με φόντο τα σχέδια εξυγίανσης και κατόπιν αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που εξαγγέλθηκαν το Σαββατοκύριακο αλλά και σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, έκλεισε με άνοδο 6,76% στα 2,37 ευρώ με όγκο 2,14 τεμάχια.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ επίσης έδειξε κινητικότητα με άνοδο 2,58% ύστερα από την ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Κέρδη επίσης είχαν μετοχές όπως Cenergy Holdings +2,68%, ΓΕΚ Τέρνα +1,83% και ΑΔΜΗΕ +1,44%. Στις τράπεζες, πίεση σε ποσοστό 5,36% δέχτηκε η Πειραιώς, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,87%, Eurobank -1,18% και Εθνική -1,10%.

Στον Mid Cap πιέστηκαν μετοχές όπως Attica Bank -8,15%, Κέκροπας -3,68% και MIG -2,16%, ενώ θετικά ξεχώρισαν οι Τεχνική Ολυμπιακή +7,23%, Intrakat +3,76%, Πλαστικά Θράκης +3,45%, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι Profile, Quest Συμμετοχών, ΙΑΣΩ και Έλτον.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Unibios, Ίντεργουντ, Lavipharm, Attica Συμμετοχών, ElvalHalcor, Byte Computer, Ιντερτέκ, Ελγέκα, Μοτοδυναμική, ενώ στο σύνολο υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 55 ανοδικές και 50 πτωτικές μετοχές.