Στάση αναμονής από τους επενδυτές στο Χ.Α.

Στάση αναμονής από τους επενδυτές στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε στάση αναμονής παραμένουν οι επενδυτές, μετά και τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Moscovici στην Αθήνα, με τον γενικό δείκτη να διαγράφει τις πρωινές του απώλειες και να ενισχύεται κατά 0,10% στις 626,91 μονάδες, με τον τζίρο όμως να διαμορφώνεται για την ώρα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Το κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο γενικός δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες, φθάνοντας έως και το χαμηλό των 622,29 μονάδων. Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου συνεχίζουν να κινούνται σε θετικό έδαφος στην πλειοψηφία τους, παρά τις ήπιες διακυμάνσεις των πρώτων ωρών, ενώ μικτά πρόσημα συνεχίζουν να καταγράφουν οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE 25.

Προς τα μέσα της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες του και να βρεθεί σε θετικό έδαφος, φθάνοντας έως και το υψηλό των 629,43 μονάδων, με το κλίμα όμως να παραμένει εύθραυστο για το τελικό πρόσημο της σημερινής διαπραγμάτευσης. Σημαντικό μερίδιο στη διαγραφή των απωλειών για τον γενικό δείκτη, έχουν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρα, Εθνικής, Μέτκα, και Μυτιληναίου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον όμως να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Αυξημένες ανησυχίες συνεχίζει να διατηρεί ο ξένος τύπος σχετικά με το Grexit, καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης, αλλά και η κόντρα Βρυξελλών-ΔΝΤ οδηγούν μέχρι στιγμής σε αδιέξοδο τις συνομιλίες, με την πίεση όμως να είναι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς έως και τον Αύγουστο πρέπει να πληρώσει υποχρεώσει ύψους €23 δισ., με το μεγαλύτερο ποσό να είναι τον Ιούλιο και να ανέρχεται λίγο πάνω από τα €8 δισ., όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.


Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,13% στις 739,27 μονάδες, πραγματοποιώντας χαμηλό στις 727,81 μονάδες και υψηλό στις 746,93 μονάδες, με την πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου να διαπραγματεύεται με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει η μετοχή της Εθνικής με 1,36%.

Μικτή εικόνα καταγράφεται στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή του Ελλάκτωρα με 2,68%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η μετοχή της Lamda Development με 2,02%. Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρείται για την ώρα σε χαμηλά επίπεδα για τις μετοχές του δείκτη, με εξαίρεση τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η οποία έχει πραγματοποιήσει 47.104 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή της Motor Oil έχει πραγματοποιήσει πακέτο 25.000 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €14,20, ενώ η μετοχή των Jumbo έχει πραγματοποιήσει πακέτο 20.000 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €13,24.

Οριακές διακυμάνσεις συνεχίζουν να καταγράφονται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,88%% (-0,04%), και η δεκαετία στο 7,805% (+0,21%).


Πηγή: Investing.com

Σε τεχνικό επίπεδο, προσπάθεια να βρεθεί και πάλι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών καταβάλλει στο ημερήσιο διάγραμμα ο γενικός δείκτης, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 611 μονάδες (γραμμή ΑΒ). Πολύ κοντά στην ακύρωσή του παραμένει το σήμα αγοράς, με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών.


Η  μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,224 με κέρδη 1,36%, της Alpha Bank στα €1,71 με απώλειες 0,58%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,172 αμετάβλητη, και της Eurobank στα €0,567 με κέρδη 0,35%.

Ενισχύονται τα πρωινά κέρδη για την ΔΕΗ, με τη μετοχή να παραμένει όμως με σήμα πώλησης, διαπραγματευόμενη κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση στα €2,7471. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 1,17% στα €2,60.

Προς υψηλότερα επίπεδα κινείται σήμερα ο Μυτιληναίος, με τη μετοχή να απομακρύνεται από την πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πέντε ημερών, ενώ διατηρείται το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στα €6,7899. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 1,96% στα €6,75.

Προς υψηλότερα επίπεδα προσπαθεί να κινηθεί η Μέτκα, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €7,1441. Η  μετοχή σημειώνει κέρδη 1,63% στα €6,85.

Διατηρεί τις πρωινές του απώλειες ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να παραμένει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τη στήριξη στα €7,7439. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 0,12% στα €8,13.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα διατηρείται ο ΟΤΕ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, παραμένοντας με σήμα πώλησης, με τη στήριξη στα €8,2471. Η μετοχή υποχωρεί 0,35% στα €8,48.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €12,46 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στις €619,8 χιλιάδες. Από το σύνολο των  μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 42 κινούνται ανοδικά, 42 πτωτικά, και 23 παραμένουν αμετάβλητες.