Στα υψηλά τεσσάρων ετών παραμένει το brent

Στα υψηλά τεσσάρων ετών παραμένει το brent

Στα υψηλά των τελευταίων 4 ετών παρέμεινε και η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent σημειώνοντας μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 0,48% σε σχέση με την Τρίτη και διαμορφώθηκε στα 79,19 δολάρια το βαρέλι για τα προθεσμιακά συμβούλια του Ιουλίου 2018.

Η μικρή υποχώρηση για το μαύρο χρυσό αποδίδεται από διεθνείς αναλυτές στη πιθανότητα που υπάρχει για μεγαλύτερη παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ, εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων που πηγάζουν από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του Νικολά Μαδούρο  στη προεδρεία της χώρας, αλλά και κατά του Ιράν αν αποφασίσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οπως προειδοποίησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαϊκ Πομπέο η ΗΠΑ σκοπεύουν να «συντρίψουν» την Τεχεράνη ασκώντας οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις, εκτός κι αν αλλάξει τη συμπεριφορά της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα η αποψινή τιμή  του αργού πετρελαίου για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Ιουλίου 2018 παρουσίασε υποχώρησης 0,62% και διαμορφώθηκε στα 71,75 δολάρια το βαρέλι. 

Όπως δήλωσε ο κ. Michael McCarthy υπεύθυνος στρατηγικής της CMC Markets «Αν επιβληθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, οι περισσότεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις, ιδιαίτερα και λόγω των ανεβασμένων τιμών».

Στην ελληνική αγορά οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και μάλιστα εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος παρατηρούνται ήδη κρούσματα αισχροκέρδειας. Αφενός το λεκανοπέδιο Αττικής η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται σταθερά πάνω από το 1,65 ευρώ το λίτρο. Στη νησιωτική χώρα σε πολλές περιοχές η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. 

Ανέστης Ντόκας