Στα υψηλά 5ετίας το ΧΑ με τα ισχυρά blue chips στο προσκήνιο

Στα υψηλά 5ετίας το ΧΑ με τα ισχυρά blue chips στο προσκήνιο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας -τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap- να βγαίνουν με έμφαση στο προσκήνιο εν μέσω rotation χαρτοφυλακίων και ανατροφοδοτούμενου ενδιαφέροντος για μετοχές που είχαν μείνει πίσω, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασε με επιβλητικό τρόπο τις 910 μονάδες, πετυχαίνοντας νέα υψηλά πέντε ετών. 

Τρεις συνεδριάσεις πριν εκπνεύσει το 2019, το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι (μακράν) πρώτο σε αποδόσεις παγκοσμίως, ολοκληρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, αφήνοντας συνάμα άριστους οιωνούς και για το 2020.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 48,78% τη χρονιά που φεύγει, πετυχαίνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ δύο δεκαετιών, σημαίνοντας παράλληλα δυναμική «επιστροφή», σε μια χρονιά που πολλά άλλαξαν σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αλλά πολλά περισσότερα προεξοφλούνται ότι θα αλλάξουν προσεχώς.

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο Liberal, η αγορά είναι... καταδικασμένη να «καθρεφτίσει» περαιτέρω τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, την αγορά ομολόγων και τη βελτίωση της ψυχολογίας στην κατανάλωση και ευρύτερα.

Η νέα δυναμική κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες για το Χ.Α. έρχεται σε μια εποχή με εξελίξεις στις τράπεζες, με σημαντικές ΑΜΚ να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, διαρκή ρεκόρ στα ομόλογα, αύξησης της ρευστότητας στις επενδύσεις, σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, επιτυχημένες παρουσιάσεις διεθνώς (πρόσφατο road show στη Νέα Υόρκη), θετικές αναλύσεις από ξένους οίκους και εμφανούς επανόδου διεθνών funds.

Χθες λοιπόν, το Χ.Α. ξεπέρασε όχι μόνο τις 900 αλλά και τις 910 μονάδες, σε μια συνεδρίαση εμφατικής επιστροφής των αγοραστών. Βρίσκοντας ισχυρή στήριξη στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap, συνδυαστικά με την πολύ θετική συνδρομή των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε κάθε άλλο υψηλό του 2019, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου του 2015!

Με ανατροφοδοτούμενη δυναμική και κλιμάκωση των κερδών προοδευτικά, ο Γ.Δ. κορύφωσε στα υψηλά ημέρας και στις 912,52 μονάδες με ράλι +2,29%. Το γράφημα του κεντρικού δείκτη είναι εξαιρετικό για τους long, αφήνοντας άριστες παρακαταθήκες για τη συνέχεια, έστω και αν η επόμενη συνεδρίαση είναι την προσεχή Παρασκευή.

Το χθεσινό ξέσπασμα ήρθε και λόγω της υπερπίεσης στο φινάλε της συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά και λόγω του ότι η αγορά ήταν «καθαρή» τεχνικά ενώ είχε φλερτάρει και την περασμένη εβδομάδα με τη διάσπαση των 900 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα δύο φορές πάνω από αυτό το όριο.

Έχοντας «καθαρίσει» με το κλείσιμο παραγώγων της Παρασκευής που έφερε αναταράξεις αλλά και με το rebalancing με αφορμή τις αλλαγές στάθμισης στους διεθνείς δείκτες FTSE και EuroStox, η αγορά σήμερα εξ αρχής έδειξε απελευθερωμένη τεχνικά και ψυχολογικά, οπότε ο Γενικός Δείκτης επανήλθε με χαρακτηριστική ευκολία πάνω από τις 900 μονάδες. Μένει να δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις πως θα λειτουργήσει η αγορά, καθώς επαναλαμβάνουμε ότι η κατοχύρωση πρέπει να επιβεβαιωθεί από περισσότερες των δύο συνεδριάσεις.

Η κατοχύρωση των 900-910 μονάδων και το στοίχημα του FTSE 25

Αν «σφραγιστεί» η ασφαλής κατοχύρωση της ζώνης των 900-910 μονάδων, σταδιακά η αγορά θα αλλάξει επίπεδο, ελκύοντας περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά και περισσότερους κωδικούς από το retail.

Ο FTSE 25 είχε επίσης εκπληκτική συνεδρίαση κορυφώνοντας στο υψηλό ημέρας και στις 2.287,71 μονάδες με άνοδο 2,32%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών! Αυτό που μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα επιβεβαιώσει τον έλεγχο της ζώνης μεταξύ 2.250 – 2.270 μονάδων μετά από χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο και για τον Γενικό Δείκτη για υψηλότερα επίπεδα.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 870,46 μονάδες με άνοδο 1,98%, υστερώντας το τελευταίο διάστημα έναντι Γ.Δ. αλλά και FTSE 25, δεδομένου ότι βρίσκεται αρκετά κάτω από το υψηλό τελευταίων ετών και τις 924,17 μονάδες που βρέθηκε στις 18 Νοεμβρίου (ενδοσυνεδριακά). Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο ράλι μέσα στη χρονιά, κερδίζοντας άνω του 100%, οπότε είναι λογικό να βγαίνουν και κάποιες πωλήσεις για το «κλείδωμα» κερδών.

Εξαιρετική συνεδρίαση είχε και ο Mid Cap που έκλεισε στις 1.198,98 μονάδες με άνοδο 2,65% πραγματοποιώντας την καλύτερη συνεδρίαση από τις 22 Οκτωβρίου όταν και είχε σημειώσει ράλι +3,29%. Ενδεικτικό είναι ότι καμιά μετοχή του Mid Cap δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, κάτι που είχε να γίνει καιρό.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,19 εκατ. ευρώ – επίδοση που για προπαραμονές Χριστουγέννων δεν είναι αμελητέα - με τα 16,25 εκατ. ευρώ ήτοι το 24% του συνόλου σε πακέτα. Το μεγαλύτερο ήταν στη ΓΕΚ Τέρνα όπου άλλαξαν χέρια 2.070.000 μετοχές με την αξία της συναλλαγής στα 14,53 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 97.014.940 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Lamda Development, ονομαστικής αξίας 0,30 η καθεμία, που προέκυψαν από τη μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας «χτύπησε» το… καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το Χ.Α. με αφορμή το μεγάλο αυτό γεγονός και την 4η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Η μετοχή της Lamda ξεχώρισε εξ αρχής της συνεδρίασης φτάνοντας έως το +4,89% και τα 8,36 ευρώ, ενώ στο τέλος βγήκαν κάποιες πωλήσεις, με τον τίτλο στο +1,76% και στα 8,11 ευρώ, με όγκο 778.055 τεμάχια.

Από εκεί και πέρα, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis έκλεισαν πτωτικά, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Σαράντης και ΟΛΠ. Κέρδη άνω του 4% είχε η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo και Πειραιώς, ενώ σημαντική άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Εθνική, Alpha Bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.λπ.

Καμιά μετοχή του Mid Cap δεν έκλεισε αρνητικά, ενώ κέρδη άνω του 6% είχε η Quest Συμμετοχών, στο +5,65% η Τεχνική Ολυμπιακή, +4,83% η Profile, +3,57% η Ικτίνος, +3,73% η Κρι Κρι, +3,05% η Attica Bank και η Πλαστικά Θράκης, +2,63% η MIG κ.ο.κ.

Φωτογραφία: Intimenews.gr