Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με τις εντάσεις μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ στο προσκήνιο

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με τις εντάσεις μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ στο προσκήνιο

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν την Δευτέρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, δημιουργούν επιφυλακτικότητα στους επενδυτικούς κύκλους.

Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατηγορούν την κινεζική πλευρά για απόκρυψη αλλά και για σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση αναφορικά με κρίσιμα δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς σε έκθεσή του το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σημειώνει πως  το Πεκίνο απέκρυψε τη σοβαρότητα του κορονοϊού από τη διεθνή κοινότητα ενώ παράλληλα η κινεζική κυβέρνηση συσσώρευε εισαγωγές και μείωνε τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, η έκθεση αναφέρει πως «η Κίνα πιθανότατα έκοψε τις εξαγωγές της σε ιατρικές προμήθειες πριν την ενημέρωσή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον ιό».

Παράλληλα, στο οικονομικό πεδίο, νέα ισχυρή υποχώρηση κατέγραψε ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων και στην παραμονή των καταναλωτών στα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της εταιρείας μειώθηκε στις 33,4 μονάδες από 44,5 τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1997 που ξεκίνησε η έρευνα και πολύ κάτω από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα βυθίστηκε στις 18,1 από τις 38,5 μονάδες. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 328,68 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,28%, με τον πετρελαϊκό τομέα να σημειώνει απώλειες άνω του 5%, ενώ πτώση κατέγραψαν και όλοι οι επιμέρους δείκτες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε ισχυρές απώλειες 3,64% και διαμορφώθηκε στις 10.466 μονάδες, ενώ πτώση 4,24%  κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που έκλεισε στις 4.378 μονάδες.

Παράλληλα, πτώση 0,16%  σημείωσε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στις 5.752 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 17.035 μονάδες, με απώλειες 3,7%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 6.673 με απώλειες 3,6%.