Στα χνάρια της Wall, Ευρώπη και Ασία με κέρδη άνω του 1%

Στα χνάρια της Wall, Ευρώπη και Ασία με κέρδη άνω του 1%

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στα χνάρια της Wall Street, αφού, πλέον, οι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο Εμπορικό Πόλεμο έχουν καταλαγιάσει, αυξάνοντας, έτσι τη επενδυτική διάθεση στις διεθνείς αγορές.

Αφορμή για την ανάκαμψη αυτή του κλίματος έχουν σταθεί δημοσιεύματα που θέλουν να λαμβάνουν χώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ και Κίνα και ΗΠΑ για την αποτροπή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, αισιόδοξος ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα φτάσουν σε συμβιβασμό, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin. 

«Έχουμε πολύ παραγωγικές διαπραγματεύσεις και είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι τελικά θα φτάσουμε σε συμφωνία» σημείωσε ο Mnuchin μιλώντας σε εκπομπή του Fox News.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,3% με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, την καλύτερη απόδοση έχει εμφανίσει ο τεχνολογικός κλάδος που καταγράφει αύξηση της τάξεως 2%.

Στη συνέχεια των ταμπλό, ισχυρή άνοδο σημείωνει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1, 49% στις 6.972 μονάδες. Αύξηση καταγράφει στα κέρδη και ο DAX της Γερμανίας κατά 1,37% στις 11.934 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC που ενισχύεται κατά 1,16% στις 5.120 μονάδες..

Ανάλογη άνοδο εμφανίζει και η Ιταλία, με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1,23% στις 22.252 μονάδες. Εξίσου θετικά κινείται και ο ισπανικός IBEX κατά 0,82% στις 9.438 μονάδες.

Τέλος, σημαντικά αυξάνει τα κέρδη του και ο PSI της Πορτογαλίας κατά 1,50 % στις 5.378 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, σε αναζήτηση νέου CEO βρίσκεται η η Deutsche Bank μετά την απομάκρυνση του John Cryan, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου. 

Επίσης, μια νέα συμφωνία προέκυψε μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και της  GlaxoSmithKline, η οποία προβλέπει την πώληση του μεριδίου της δεύτερης κατά 36,5% στην πρώτη έναντι του ποσού των 13 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Στο πολιτικό προσκήνιο, τη δράση τους απέναντι στη Ρωσία συντονίζουν ΗΠΑ και Ευρώπη, σε συνέχεια της υπόθεσης δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Sergei Skripal σε βρετανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών, ενώ θα κλείσουν και το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ. Οι ΗΠΑ θεωρούν τους εν λόγω διπλωμάτες ως κατασκόπους και τους καλούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ευθυγραμμιζόμενες με αντίστοιχες κινήσεις ευρωπαϊκών χωρών μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Sergei Skripal στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της Ευρώπης, ο Donald Tusk ανακοίνωσε πως 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσουν σε απελάσεις, ενώ προειδοποίησε και για νέα μέτρα.

Ασιατικοί δείκτες

Κέρδη κατέγραψαν και οι ασιατικοί δείκτες μετά τη «χαλάρωση» των εμπορικών πιέσεων προς την Κίνα, με τους επενδυτές να παίρνουν μια ανάσα από τις έντονες πιέσεις του τελευταίου διαστήματος αναφορικά με τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου.

Στα ταμπλό, σημαντικό άλμα κατά 2,6% σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei στις 21717,32 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και ο Kospi στη Νότια Κορέα κατά 0,61% στις 2452,06 μονάδες, όπως και αύξηση στα κέρδη του κατέγραψε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατά 0,11% στις 30790,83 μονάδες.

Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική Κίνα και ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 3166,29 μονάδες.

Τέλος, ο αυστραλέζικος ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 5832,30 μονάδες.