Στα χαμηλά του Οκτωβρίου επιστρέφει η στερλίνα

Στα χαμηλά του Οκτωβρίου επιστρέφει η στερλίνα

Κάτω από τα 1,20 δολάρια υποχώρησε η στερλίνα σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από τον Οκτώβριο, καθώς δημοσίευμα των Sunday Times επανέφερε τους φόβους για ένα «σκληρό Brexit».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν επικαλείται πηγές, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, στην ομιλία που θα δώσει αύριο Τρίτη στην οποία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα «παραχωρήσει» την απόσυρση από την ενιαία αγορά της ΕΕ προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής.  

Η στερλίνα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,6% το πρωί της Δευτέρας στα 1,1986 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου, όπου είχε υποχωρήσει μυστηριωδώς 9% στα 1,1841 δολάρια, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό από το 1985.

«Ακόμα και αν η λίρα ανακάμψει, φαίνεται πως η πραγματικότητα ενός σκληρού Brexit δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα», υποστήριξε Sean Callow, αναλυτής της Westpac Banking Corp. στο Σίδνεϋ.

Λίγο μετά τις 14.30 (ώρα Ελλάδος) υποχωρεί 1,1% στα 1,2053 δολάρια, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 0,66% στις 0,8784 λίρες.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν κινείται στα 114,18 γεν, με πτώση 0,34%, ενώ το ευρώ έναντι του γεν υποχωρεί 0,78% στα 120,91 γεν. Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,0590 (-0,44%). 

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν και την εναρκτήρια ομιλία του Donald Trump, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου. Πολλοί από αυτούς έχουν μετριάσει την αισιοδοξία τους, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του σχετικά με τη δημοσιονομική στήριξη, τους ρυθμιστικούς κανόνες ή τις φορολογικές περικοπές.