7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο του ΧΑ με πωλήσεις της τελευταίας στιγμής

Στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο του ΧΑ με πωλήσεις της τελευταίας στιγμής

Σε μια συνεδρίαση που εκ πρώτης όψεως ήταν αδιάφορη παρά τα πολύ θετικά στοιχεία από το μέτωπο του ΑΕΠ β τριμήνου, εντάθηκαν οι πιέσεις την τελευταία ώρα και έτσι ο Γενικός Δείκτης πιέστηκε στην περιοχή των 910 μονάδων κλείνοντας με απώλειες 0,69% και πολύ χαμηλές συναλλαγές που μαζί με τα πακέτα δεν ξεπέρασαν τα 39 εκατ. ευρώ. 

Τα παραπάνω πρέπει να εξετασθούν αρχικά υπο το πρίσμα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, που σήμερα έφθασε μόλις τα 38,8 εκατ. ευρώ, τη χαμηλότερη εδώ και πολλές συνεδριάσεις. Το αρνητικό πρόσημο λοιπόν ήρθε μάλλον ως αποτέλεσμα έλλειψης αγοραστικής διάθεσης, παρά σημαντικών ρευστοποιήσεων, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στο γενικότερο κλίμα συντήρησης δυνάμεων στις ευρωαγορές, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη. 

Επίσης, κάτι που πρέπει να εισέλθει στη σημερινή εξίσωση είναι ότι οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές, τουλάχιστον εκείνες που οδηγούν τον Δείκτη και διατηρούν αγοραστικά σήμα, συνέχισαν να μην πτοούνται από τις μέτριες σημερινές απώλειες, ώστε η σημερινή συμπεριφορά να λογίζεται διορθωτικής πορείας σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη εικόνα, που σαφώς είναι ανοδική.

Κάτι ακόμα που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ότι, παραδοσιακά τουλάχιστον, η ως άνω περιγραφείσα συμπεριφορά προϋπάρχει μιας δυνατής κίνησης, είτε ανοδικής είτε πτωτικής, με την πρώτη να έχει σε αυτήν τη συγκυρία περισσότερες πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δείκτης σταμάτησε την ανοδική πορεία του στην περιοχή των 917 μονάδων, επιβεβαιώνοντας αφενός την ύπαρξη της πλαγιοπτωτικής βραχυπρόθεσμης κίνησης, αφετέρου τη σημασία της αντίστασης αυτής, ώστε να συνάγεται ασφαλώς ότι ενδεχόμενη κατοχύρωσή των 917, συνοδεία αυξημένων όγκων (ιδανικά), ανοίγει τον δρόμο για τα πολυπόθητα επίπεδα των 950. Επόμενο επίπεδο στήριξης οι 902 μονάδες.

Στα επιμέρους, συνεχίζει να κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον ο τραπεζικός κλάδος, καθώς τόσο το ύπουλο μάζεμα στο ταμπλό και η εν γένει τεχνική συμπεριφορά, όσο και τα συσσωρευμένα θετικά γεγονότα (έκδοση ομολόγου της Eurobank, ολοκλήρωση των ΑΜΚ για Alpha και Πειραιώς, καλή πιστοληπτική αξιολόγηση, ανακοινώσεις κερδοφορίας α’ εξαμήνου, επικείμενη επιστροφή στα μερίσματα, κ.α) προδιαθέτουν γενικά.

Κατά τα λοιπά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 909,29 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 0,69%. Από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 22 έκλεισαν αρνητικές επί συνόλω 79 έναντι 40 ανοδικών στο σύνολο της κύριας αγοράς. Η διακύμανση ήταν μέτρια, στις 6,33 μονάδες με συνολική μεταβλητότητα κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. (+0,22 έως -0,69%).