Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 0,73%, στα χαμηλά ημέρας των 581,68 μονάδων, έκλεισε τη Δευτέρα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μικτές τάσεις επικράτησαν μεταξύ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν εκδηλώθηκε ουσιαστικό ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκε με απώλειες παρά το θετικό άνοιγμα, καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένη στη ροή των πολιτικών εξελίξεων - τόσο στο θέμα του ασφαλιστικού όσο και στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, κάτι που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα θα πάρει αρκετό χρόνο ώσπου να ολοκληρωθεί.

Η υπάρχουσα κατάσταση μόνο καλό δεν κάνει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αφού διατηρείται η νευρικότητα και η αδιαφορία των επενδυτών, σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, κάτι το οποίο φάνηκε και κατά την σημερινή συνεδρίαση με τον γενικό δείκτη να μην καταφέρνει να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ούτε και προς το τέλος αυτής με αποτέλεσμα να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας.

Ουσιαστικά αυτό που θα κάνει την ελληνική αγορά να αφυπνιστεί είναι κάποιο θετικό νέο από πολιτικής πλευράς, το οποίο θα είναι ικανό να αποκαταστήσει (εν μέρει) την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.

Σε μια συνεδρίαση στην οποία δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς Ελλήνων επενδυτών όσο και από επενδυτές του εξωτερικού, ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών, διατηρώντας τον γενικό δείκτη σε «επαφή» τόσο με το ψυχολογικό επίπεδο των 600 μονάδων όσο και με αυτό της στήριξης των 560 μονάδων.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης στην συνεδρίαση της Παρασκευής βρέθηκε ξανά μέσα στο πτωτικό κανάλι που δημιουργήθηκε από τις 17/3/2014 (σε εβδομαδιαία βάση) και συνέχισε και κατά την σημερινή συνεδρίαση να βρίσκεται μέσα σε αυτό, με την στήριξη να βρίσκεται πλέον στις 560 μονάδες.

Η μετοχή της ΑΛΦΑ έκλεισε στα €2,09 με κέρδη 0,48%, της ΕΤΕ στα €0,287 με κέρδη 1,06%, της ΠΕΙΡ στα €0,25 με απώλειες 1,57% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,955 με κέρδη 0,84%.

Το ανοδικό σήμα παραμένει για την μετοχή του ΤΙΤΚ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα επίπεδα των €17,7563. Η μετοχή έκλεισε στα €17 με απώλειες 2,86%.

Με ανοδικό σήμα και ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα επίπεδα των €1,5204. Η μετοχή έκλεισε στα €1,45 με απώλειες 2,03%.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έδωσε πτωτικό σήμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής κι εάν το διατηρήσει στην αυριανή συνεδρίαση (φίλτρο τρία) τότε πιθανόν να βρεθεί στο σημείο στήριξης των €4,9136. Η μετοχή έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,60% στα €4,93.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε και η μετοχή της ΜΕΤΚ, με το σημείο στήριξης να βρίσκεται στα €6,8916. Η μετοχή έκλεισε στα €6,75 με απώλειες 2,32%.

Σε πτωτικό κανάλι και ο τίτλος ΔΕΗ ο οποίος στις τελευταίες συνεδριάσεις εμφανίζει αδυναμία αντίδρασης, με το επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στα €2,6724 (σε εβδομαδιαία βάση). Σήμερα έκλεισε με κέρδη 1,63% στα €3,74.

Η μετοχή της ΚΛΕΜ, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στην Κίνα -με συνέπεια να επηρεάζεται από την ανάπτυξη σε αυτήν- έκλεισε σήμερα στα €1,53 με κέρδη 8,51%.

Στο χρηματιστήριο παραγώγων τα ανοικτά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

ΑΛΦΑ    11.764    ΣΜΕ ανοικτά

ΕΤΕ        70.295            »

ΠΕΙΡ      27.764            »

ΕΥΡΩΒ   19.719            »

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε €48,59 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €5,6 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 46 πτωτικά και 163 παρέμειναν αμετάβλητες.