Στα 80 δολάρια το πετρέλαιο για πρώτη φορά από το 2014

Στα 80 δολάρια το πετρέλαιο για πρώτη φορά από το 2014

Στα 80 δολάρια ανά βαρέλι ανήλθε η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2014, με τις τιμές να ενισχύονται σχεδόν 1%, στη σκιά των ανησυχιών για τις νέες κυρώσεις στο μέλος του OPEC, το Ιράν. 

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου Brent αυξήθηκε κατά 90 σεντς στα 80,18 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures που εδρεύει στο Λονδίνο, αγγίζοντας τα υψηλότερα του επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014, που είχε ανέλθει στα 79,70 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, το αργό τύπου WTI διαπραγματεύτηκε με premium 7,68 δολάρια τον ίδιο μήνα, ενώ ενισχύθηκε κατά 57 σεντς στα 72,06 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο τη Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται, ότι αυτή τη στιγμή κινείται ανοδικά κατά 0,76% ή 62 σεντς στα 79, 95 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI ενισχύεται κατά 0,88% ή 64 σεντς στα 72,17 δολάρια αντίστοιχα.

Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι αυτό το μήνα μετά τις ανησυχίες ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν και η επιβολή νέων κυρώσεων, θα περιορίσει την παγκόσμια ζήτηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, o ΔΟΕ- προειδοποίησε ότι οι τιμές είναι αρκετά υψηλές ώστε να πλήξουν την κατανάλωση και να περιορίσουν τις προβλέψεις της για αύξηση της ζήτησης.

«Οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες βρέθηκαν στο επίκεντρο όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε ο Norbert Ruecker, επικεφαλής της έρευνας μακροοικονομικών προϊόντων στην Julius Baer Group Ltd. στη Ζυρίχη. 

«Οι φόβοι γεωπολιτικής θορύβωσης και κλιμάκωσης είναι εδώ για να μείνουν», πρόσθεσε.

Τα αποθέματα πετρελαίου στα πλουσιότερα κράτη του κόσμου έχουν τώρα μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας, το επίπεδο στο οποίο στοχεύει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι εταίροι του, καθώς το μπλοκ περιορίζει την παραγωγή του αργού για δεύτερο χρόνο.