Στα 226 εκατ. ευρώ ο τζίρος του Χ.Α. λόγω rebalancing

Στα 226 εκατ. ευρώ ο τζίρος του Χ.Α. λόγω rebalancing

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση όπου κυριάρχησε – όπως αναμένονταν – το rebalancing στη μετοχή της Eurobank λόγω της επανόδου της στο δείκτη MSCI Standard Greece ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το τζίρο της αγοράς να εκτοξεύεται στα 226,39 εκατ. ευρώ, μακράν ο μεγαλύτερος του 2019 αλλά και μέσα στους μεγαλύτερους των τελευταίων ετών.

Ο οίκος Morgan Stanley Capital International επίσπευσε την αναβάθμιση της Eurobank στο δείκτη MSCI Standard, λόγω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia, κάτι που οδήγησε χθες και σήμερα σε σημαντικές κινήσεις από τα διεθνή χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται με μπούσουλα αυτούς τους δείκτες.

Έτσι σήμερα στη Eurobank διακινήθηκε ο ιλιγγιώδης όγκος των 217,9 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου που έφτασε στα 163,85 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν 16.132 πράξεις! Πρόκειται για μια ιστορική επίδοση για τη μετοχή που δέσποσε και σήμερα καταλυτικά σε όλη την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν αφαιρεθεί ο τζίρος της Eurobank, στην υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν συναλλαγές 62,54 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 241,98 εκατ. τεμάχια, οπότε αν αφαιρεθούν τα 217,9 εκατ. τεμάχια της Eurobank, στην υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν 24 εκατ. μετοχές!

Μέσα σ'' αυτό το μονοδιάστατο κρεσέντο, υπήρξαν και κάποιες ρευστοποιήσεις στο φινάλε σε ισχυρά blue chips, ίσως από χαρτοφυλάκια που άλλαξαν τις θέσεις τους, θέλοντας να ποντάρουν στη Eurobank ή σε άλλη τραπεζική μετοχή.

Ισχυρές πιέσεις 3,54% δέχτηκε η Motor Oil, o OTE έχασε 2,45% της αξίας του, ο Τιτάν -2,78%, ο ΟΛΠ -3,53%, η ΔΕΗ -4,01%, το ΑΔΜΗΕ -1,40% και η Jumbo 1,33%.

Μέσα σ'' αυτό το μοτίβο και με την αβεβαιότητα των εκλογών να καραδοκεί ο Γενικός Δείκτης «κρέμασε» στο φινάλε και δεν μπόρεσε να κρατήσει τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε στο πρώτο πεντάωρο.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 731,49 μονάδες με απώλειες 0,23% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 743,90 μονάδες στο μέσον της συνεδρίασης, όταν ο κεντρικός δείκτης ενισχύονταν κατά 1,46%. Βεβαίως, παρόμοια εικόνα εξισορρόπησης είχαν και οι διεθνείς αγορές, τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη, ενώ με εξαιρετικά μικρές κινούνται σήμερα οι δείκτες της Wall Street.

Εικόνα εξισορρόπησης έδειξαν στο φινάλε και οι υπόλοιποι δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει οριακά θετικά με άνοδο 0,04%, τον Mid Cap χωρίς διακύμανση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε οριακά αρνητικά (-0,17%) παρ'' ότι ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη έως 3,20%.

Οι τράπεζες στο τέλος είχαν μεικτή εικόνα, καθώς η Eurobank έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με πτώση 1,19%, καθ'' ότι αύριο μπαίνουν οι νέες μετοχές και ίσως υπάρξει πίεση, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 0,49%, ενώ κέρδη 2,36% και 1,38% είχαν οι Πειραιώς και Εθνική αντίστοιχα.

Καλή εικόνα στο χώρο των blue chips είχαν μετοχές όπως Coca Cola HBC +2,51%, Ελλάκτωρ +2,63%, Viohalco +2,23% και ΕΧΑΕ +1,25%.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε θετικά η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος με κέρδη 2,10%, ενώ πτώση είχαν οι Πλαίσιο Computers, AS Company, Intralot, Νηρέας και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 48 που υποχώρησαν χαμηλότερα.