"Σπάει" το δέσιμο με το πετρέλαιο η Wall Street

"Σπάει" το δέσιμο με το πετρέλαιο η Wall Street

Σχεδόν αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες, «σπάζοντας» μετά από πολλές εβδομάδες την άμεση συσχέτιση κινήσεων με τις τιμές του πετρελαίου.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης οι δείκτες της Wall Street αντέστρεψαν τις απώλειες σημειώνοντας άνοδο, και κατέληξαν με μικρές μεταβολές, παρά την πτώση του πετρελαίου κατά 6%.

Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες μικρότερες της μιας μονάδας στις 1.939,38 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial υποχώρησε κατά 17,12 μονάδες ή 0,1% στις 16.449,18. Αντίθετα, ο Nasdaq κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη και ενισχύθηκε κατά 6,41 μονάδες ή 0,1% στις 4.620,37 μονάδες.

Τα futures του πετρελαίου, σημείωσαν πτώση έπειτα από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και υποχώρησαν 6%, καθώς “χτυπήθηκαν” από τα νέα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και τις ολοένα αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με μια συντονισμένη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Το αργό πετρέλαιο WTI παραδόσεως Μαρτίου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 31,62 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας πτώση 2 δολαρίων.

Παράλληλα, το Brent παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 1,75 δολάρια, ή 4,9% στα 34,24 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών μηνών ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του μήνα ο χρυσός, καθώς οι εκ νέου απώλειες στο πετρέλαιο και στη Wall Street πυροδότησαν επιστροφή των επενδυτών στην ασφάλεια του μετάλλου.

Τα futures του χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκαν 1% ή 11,60 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 1.128 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, οι τιμές του χρυσού δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τα τελικά στοιχεία του μεταποιητικού PMI εμφάνισαν μείωση κατά 0,3 μονάδες από τα προκαταρκτικά στοιχεία. Παράλληλα, η καταναλωτική δαπάνη το Δεκέμβριο διατηρήθηκε σταθερή, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Το ποσοστό αποταμίευσης ενισχύθηκε στο 5,5% από το 5,3%, υψηλό τριών ετών.

Η κατασκευαστική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 0,1% το Δεκέμβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,12 τρισ. δολαρίων, με τους οικονομολόγους να έχουν εκτιμήσει άνοδο 0,6%.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο, ο μεταποιητικός δείκτης του ISM ενισχύθηκε στο 48,2% από το 48% το Δεκέμβριο..

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του αντιπροέδου της Fed ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για σχεδόν καμία αύξηση των επιτοκίων φέτος μπορεί να επιβεβαιωθούν φαίνεται ότι τόνωσαν την αντιστροή τάσης της Wall. 

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, στην εξαγορά της Alere, εταιρείας διαγνωστικών ελέγχων, συμφώνησε να προχωρήσει η εταιρεία Abbott Laboratories, για 5,8 δισ. δολάρια.