Σκηνικό... Αποκάλυψης στις αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο

Σκηνικό... Αποκάλυψης στις αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο

Μόνο με συνθήκες πολέμου μπορεί να παρομοιαστεί η εικόνα Αποκάλυψης που παρουσιάζουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αλλά και σύσσωμη η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, έχοντας παραδοθεί πλήρως στην πανδημία φόβου και πανικού, με το... πουλόβερ του υπερδεκαετούς bull market και της ευρύτερης νιρβάνας, να ξηλώνεται βίαια και ραγδαία.

Τα “βιβλία” ξαναγράφονται σ' ότι αφορά το... ιστορικό πτώσης των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, καθώς τα φαινόμενα που παρουσιάζονται τώρα, με τη μαζικότητα στις πωλήσεις, την ταχύτατη αποδόμηση αλλά και την οικουμενικότητα της κατάρρευσης όλων των επενδυτικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο, commodities) δεν έχουν προηγούμενο.

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολοένα και περισσότερες χώρες, «γκρεμίζει» την… κανονική ροή της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ακυρώνοντας (για άγνωστο διάστημα) επενδυτικές πρωτοβουλίες, projects, εξαγορές και συνεργασίες, με τις αγορές να προεξοφλούν όχι μόνο ύφεση, αλλά ένα «γύρισμα» σε μια... άγνωστη (νέα) πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα ασύμμετρο και εν πολλοίς... ανεξιχνίαστο ακόμα από τα «ραντάρ» αναλυτών, χρηματιστών και επενδυτών χτύπημα, μια νέα κατάσταση που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί έως που μπορεί να φτάσει.

Η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη καραντίνα της ανθρώπινης ιστορίας, που πλήττει, λιγότερο ή περισσότερο, κορυφαίους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας (τουρισμό, αερομεταφορές, ναυτιλία, εμπόριο κ.α.), ενώ διαφοροποιεί (για άγνωστο διάστημα) την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και εργασιακά μοντέλα δεκαετιών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την ψυχολογία των αγορών, την κατανάλωση και τον τουρισμό.

Πρόκειται για μια αλυσιδωτή κατάσταση – ντόμινο, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και να «ζυγίσει» ούτε το ήμισυ των επιπτώσεων, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς καθημερινά και τα... βιβλία και οι νόρμες επανακαθορίζονται!

Μέσα σ' αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είδαμε κορυφαίους δείκτες παγκοσμίως να γκρεμίζονται σε ποσοστό 7,50% ή 8%, τον Dow Jones να αναστέλλει για λίγο τις διαπραγματεύσεις, το χρηματιστήριο της Βραζιλίας να κλείνει και πολλά άλλα. Είναι μια κοσμογονία καθώς οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν την επόμενη ημέρα και τη νέα πραγματικότητα, τη στιγμή που ο ιός συνεχίζεται να εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Φτερό στον άνεμο και το ελληνικό χρηματιστήριο

Με τον σημαντικότερο δείκτη ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου (DAX) να υποχωρεί σε ποσοστό 7,94%, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 8,40%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο -7,7% και τον ιταλικό FTSE MIB να καταποντίστηκε κατά 11,17%, εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούσε να έχει πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχε χθες.

Μια εικόνα που παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις δίχως αύριο, άκριτα και γενικευμένα, χωρίς ποιοτικούς διαχωρισμούς, οδηγώντας σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, από καταβολής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο να χάσει όλα τα κέρδη από το ράλι του 2019, ενώ μέσα σε μια συνεδρίαση εξαϋλώθηκαν 5,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, όταν σε όλο το 2019 τα κέρδη σε κεφαλαιοποίηση ήταν 16,4 δισ. ευρώ! Μέσα στο 2020, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει υποχωρήσει κατά 18,3 δισ. ευρώ!

Ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίστηκε στις 593,07 με συντριπτικές απώλειες 13,39%, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Νοεμβρίου 2018, που σημαίνει ότι πλέον το Χ.Α. κατήλθε σε νέα χαμηλά 16 μηνών! O FTSE 25 έκλεισε στις 1.531,91 με πτώση 11,87%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 16,95% στις 420,25 μονάδες (έφτασε να υποχωρεί 19,97%), ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 774,75 μονάδες με πτώση – συντριβή σε ποσοστό 16,63%!

Τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ίσως δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά, καθώς 19 μετοχές του FTSE 25 υποχώρησαν άνω του 10%, με τέσσερις εξ αυτών να χάνουν από 20% έως 26,87%, ενώ 16 τίτλοι του Mid Cap υποχώρησαν από 10% έως 29,94%! Μετοχές κορυφαίων επιχειρηματιών ομίλων παραδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα, πέφτοντας σε πολυετή χαμηλά ή και ιστορικά (Τιτάν, Ελλάκτωρ).

Το πλήγμα στον τουρισμό και η βίαιη αλλαγή προτεραιοτήτων

Πέρα από διεθνές κλίμα, η αγορά προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις για τον τουρισμό, την κορυφαία βιομηχανία της χώρας, που είναι ζωτική για τα δημόσια έσοδα αλλά και τη «ζωή» πληθώρας κλάδων που κινούνται πέριξ της τουριστικής βιομηχανίας και σ' όλη την «αλυσίδα» παροχής συνδεόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, η πραγματικότητα ήρθε να αλλάξει – ή να σκεπάσει - βίαια την ατζέντα της κυβέρνησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Προσφυγικό – μεταναστευτικό και κορονοϊός, παραμέρισαν τις άλλες προτεραιότητες, καθώς εξυπακούεται ότι η υγεία των πολιτών και η ασφάλεια της χώρας είναι τα πρώτιστα ζητούμενα. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι... κανονικότητα και απέχει πολύ από το να ονομαστεί έτσι.

Ζαχαράκης (Fast Finance): Margins, ταχύτητα και στρέβλωση...

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «τα margin calls οδηγούν την τάση και ακόμα δεν έχουμε ένα θετικό σήμα. Η εν εξελίξει πτώση είναι από τις πιο γρήγορες στην ιστορία της Αγοράς, καθώς μόλις δύο εβδομάδες ήταν αρκετές να πάρουν πίσω 48 εβδομάδες ανοδικής κίνησης».

Ο χρηματιστής πάντως βλέπει υπερβολή σε όλη αυτή τη συμπεριφορά, σημειώνοντας πως «μπορεί να μην έχουμε εικόνα για την ζημιά που μπορεί να κάνει στην Οικονομία ο ιός και παράλληλα τα γεωπολιτικά να προβληματίζουν, παρόλα αυτά η Αγορά υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό.

Τουρισμός και Μεταφορές σίγουρα έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα και μένει να δούμε αν αρχίζουν να επηρεάζονται και υπόλοιποι κλάδοι. Σίγουρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης για τόνωση των Επιχειρήσεων. Πιο σημαντικό παρόλα αυτά, είναι να αρχίζει να υποχωρεί η εξάπλωση του ιού. Μεσοπρόθεσμα σίγουρα η Αγορά μας έχει προβληματίσει και θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε με πιο ήρεμη ματιά την συνέχεια.

Το Χ.Α., στην παρούσα φάση, προεξοφλεί τα χειρότερα, όπως συνηθίζει να το κάνει, έχοντας χάσει ήδη τα κέρδη σχεδόν μίας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε δύο εβδομάδες. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της στρέβλωσης, που σύντομα θα μειωθεί», υποστηρίζει ο κ. Ζαχαράκης.