Σκεπτικές οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τον ενθουσιασμό για το εμβόλιο - Κέρδη στην Ασία

Σκεπτικές οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τον ενθουσιασμό για το εμβόλιο - Κέρδη στην Ασία

Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να ανοίγουν χαμηλότερα την Τρίτη, κατοχυρώνοντας μερικά από τα κέρδη της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο προσεκτικοί μετά την αρχική ευφορία σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Το συμβόλαιο του DAX στη Γερμανία διαπραγματεύεται 0,3% υψηλότερα, ενώ το συμβόλαιο του CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,6% ενω το συμβόλαιο του FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει και αυτο 0,7%.

Τη Δευτέρα, το DAX αυξήθηκε σχεδόν 5%, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 7,6% και ο FTSE 100 ανέβηκε 4,7% μετα την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19.

Τα κέρδη στην Wall Street ήταν εξίσου ισχυρά αρχικά, με εξαίρεση το Nasdaq. Ωστόσο, η οι πωλήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης ροκάνισαν μέρος των, λόγο των ανησυχιών σχετικά με τη χρονική κλίμακα και το εύρος της παραγωγής του εμβολίου.

Όσο ευπρόσδεκτη είναι η είδηση του εμβολίου, αυτό δεν αλλάζει «το βραχυπρόθεσμο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα», ανέφερουν οι αναλυτές.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να πλήττονται σκληρά από τον ιό, ενώ στις ΗΠΑ εφθασαν του 59.000 οι ασθενείς Covid-19 στα νοσοκομεία.

Το πετρέλαιο έχει σταθεροποιηθεί μετά τα έντονα κέρδη της Δευτέρας στον απόηχο των ειδήσεων για το εμβόλιο. Με τον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού να συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη και σε τμήματα των ΗΠΑ και με μέτρα lockdown σε ισχύ, η βραχυπρόθεσμη εικόνα για τη ζήτηση του αργού παραμένει δύσκολη.

Το συμβόλαιο του αργού διαπραγματεύεται 0,3% χαμηλότερα στα 40,19 $ το βαρέλι, μετά από άνοδο 8,5% την προηγούμενη μέρα, ενώ το Brent είναι σταθερό στα 42,40 $, μετά την άνοδο 7,5% μια μέρα πριν.

Στο μεταξύ, με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, καθώς η επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμια κλίμακα αισιοδοξεί πως οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το υπό δημιουργία εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποτελούν την αρχή του τέλους της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 24.905 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,26%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI σημείωσε κέρδη 1,1% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 26.301 μονάδες.

Κέρδη και για τον δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα, που έκλεισε στις 2.452 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,23%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 20 κατέγραψε άνοδο 0,66% στις 6.340 μονάδες.

Τέλος, στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai υποχώρησε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στις 3.360 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι αεροπορικές εταιρείες, όπως και οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από το άνοιγμα των οικονομιών μετά από ένα εμβόλιο, με τον τίτλο της Qantas να σημειώνει κέρδη 8,55%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific και China Eastern Airlines κατέγραψαν κέρδη 11,57% και 8,54%.

Τέλος, στην Ιαπωνία η μετοχή της Japan Airlines σημείωσε άλμα 18,77%, ενώ η Korean Air Lines ενισχύθηκε κατά 12,16%.