Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο με υποσχέσεις και τζίρο

Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο με υποσχέσεις και τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή «επιστροφή» έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,84% το 5ήμερο και τον τραπεζικό δείκτη να κάνει ράλι 9,49%, πραγματοποιώντας την Παρασκευή την πιο καλή και «γεμάτη» συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος, με αύξηση όγκων και τζίρων αλλά και πλουραλισμό.

Τρεις ήταν οι κεντρικοί καταλύτες της αλλαγής πλεύσης των επενδυτών στο Χ.Α. που ώθησαν σε βελτίωση της ψυχολογίας και ξεμπλοκάρισμα των αγοραστικών πρωτοβουλιών τόσο στις τράπεζες, όσο και σε άλλες μετοχές του FTSE 25 αλλά και χαμηλότερα.

Πρώτον τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο κόστος δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, τόσο μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς, όσο και μέσω της δημοπρασίας έντοκων γραμματίων, κινείται εκ νέου ανοδικά, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες, αλλά και η γενικευμένη... επιστροφή των διεθνών αγορών, που ειδικά την Παρασκευή επιδίδονται σε ράλι.

Θυμίζουμε ότι η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας έφερε επιτόκιο μόλις 1,50%, ενώ η δημοπρασίας έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, έφερε αρνητικό επιτόκιο (-0,02%) για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Σ'' ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά, ενώ κορυφαίοι οίκοι του εξωτερικού εκφράστηκαν λίαν θετικά γι'' αυτό.

Από εκεί και πέρα, η σημαντική βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές εν μέσω προσπάθειας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο αλλά και οι νέες ελπίδες για συντεταγμένο Brexit, δίνουν σημαντική ώθηση σ'' όλους τους μεγάλους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, επηρεάζοντας θετικά και το «μικρό» ελληνικό χρηματιστήριο.

Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει δεκτό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε στο Λευκό Οίκο, σε μια ακόμη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον εμπορικό πόλεμο, κάτι που δίνει ώθηση σ' όλους τους διεθνείς δείκτες.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν το πρωί με σημαντικό ράλι, με τον Hang Seng στο +2,34% και τον Nikkei 225 +1,15%, ενώ επίσης σημαντικό ράλι καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο DAX της Φρανκφούρτης πλησιάζει τις 12.500 μονάδες μετά από αρκετές ημέρες έχοντας άνοδο 2,53%, άνω του 1,50% κερδίζουν CAC 40 και οι αγορές της ευρωπεριφέρειας, ενώ ο Stoxx 600 ενισχύεται άνω του 2%! Παράλληλα, κέρδη άνω των 400 μονάδων καταγράφει ο Dow Jones ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street ενισχύονται άνω του 1,50%.

Στα υψηλά ημέρας το Χ.Α. με ράλι τραπεζών και blue chips

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή για 5η φορά ανοδικά στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, αφήνοντας καλές παρακαταθήκες για την άλλη εβδομάδα. Πιο αναλυτικά ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 855,95 μονάδες με άνοδο 1,99% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 856,19 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 841,18 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.132,17 μονάδες με άνοδο 2,16%, ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι +4,42% με κλείσιμο στις 817,92 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.192,44 μονάδες με άνοδο 1,59%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,19 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν με έμφαση διακινώντας 39,7 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 μόνο οι Titan και Lamda Development έκλεισαν σε ήπια αρνητική τροχιά, ενώ στις τράπεζες η Εθνική ξεχώρισε με άνοδο 5,88%, η Πειραιώς +5,30%, η Alpha Bank +4,55% και η Eurobank +3,02%. Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 5,37%, άνω από 4% κέρδισαν ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ, στο +3,96% η Cenergy Holdings εν μέσω ανάληψης νέων εμβληματικών έργων στο εξωτερικό, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΟΠΑΠ, Jumbo, Fourlis, Μυτιληναίος κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν βελτιωμένη, όμως παραφωνία αποτέλεσε το limit down της MLS που έκλεισε με πτώση 29,83% «κλειδωμένη» στα 2,07 ευρώ, που είναι νέα χαμηλά 7ετίας, διακινώντας όγκο 166.897 τεμάχια, ενώ έμεινε ανεκτέλεστο 91 χιλ. τεμαχίων! Ο προβληματισμός είναι έντονος και εύλογος, καθώς ο τίτλος πιέζεται όλο το τελευταίο διάστημα.

Κατά τα λοιπά, ξεχώρισε με επιβλητική κίνηση και ράλι +10,03% η AVAX καθώς χθες ανακοίνωσε την ανάληψη τριών σημαντικών έργων στο εξωτερικό αξίας 740 εκατ. ευρώ, ενώ ξέσπασε στο +7,56% και η MIG. Κέρδη είχαν επίσης τίτλοι όπως Παπουτσάνης, Attica Bank, AS Company, Intralot, Intrakat, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Έλτον και Ικτίνος.
Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν οι Forthnet, Βιοκαρπέτ, Κυριακούλης, CPI, Φιερατέξ, ElvalHalcor, Έλαστρον, Κορδέλλου και Unibios, ενώ υποχώρησαν οι Δρομέας, Επίλεκτος, Εβροφάρμα, Medicon, Ίλυδα, Αττικές Εκδόσεις, Logismos, Μοτοδυναμική, Σελόντα, Attica Group, Audiovisual και Mevaco. Στο σύνολο της αγοράς 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 40 που υποχώρησαν.