Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, ξεχωρίζει ο DAX

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, ξεχωρίζει ο DAX

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να ζυγίζουν τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται από τα «μέτωπα» τρομοκρατίας, επιχειρηματικών deals αλλά και πρακτικά της Fed.

Κυρίαρχο στοιχείο που άλλωστε έδωσε ισχυρή ώθηση τόσο χθες στους δείκτες της Wall Street όσο και στους δείκτες των ασιατικών αγορών, είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Fed, τα οποία ενισχύουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Όπως έγινε γνωστό από τα πρακτικά, οι περισσότεροι εξ όσων συμμετείχαν φαίνεται πως εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη (χθες οριακή πτώση 0,10%) ξεπέρασε με δυναμικό τρόπο το «φράγμα» των 11.000 μονάδων, έχοντας ανέλθει σήμερα στις 11.115 μονάδες με άνοδο 1,41%!

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι (χθες πτώση 0,61%) διαπραγματεύεται στις 4.935 μονάδες με άνοδο 0,58%, ενώ στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,99%, στις 6.341 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη (χθες διόρθωσε 0,99%) να σημειώνει άνοδο 1,08%, στις 10.372 μονάδες και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται κατά 0,50%, στις 22.203 μονάδες.

Σε θετική τροχιά και ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 που κερδίζει 0,70% στις 382 μονάδες.

Πέραν της Fed κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν όλη την επενδυτική κοινότητα είναι ασφαλώς τα διαδοχικά μεγάλα deals, αλλά και τα τεκταινόμενα στο θέμα της τρομοκρατίας που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Επίσης, διεύρυνση κατέγραψε το Σεπτέμβριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε πλεόνασμα 29,4 δισ. ευρώ έναντι 18,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Χθες η γαλλική Air Liquide πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 7,30% της αξίας της, με φόντο τη συμφωνία εξαγοράς της από τον αμερικανικό όμιλο Airgas έναντι 13,4 δισ. δολαρίων, αντίτιμο που κρίθηκε αρνητικά από τους επενδυτές.