Σημαντική άνοδος στα εμπορεύματα, κέρδη 6% στο πετρέλαιο

Σημαντική άνοδος στα εμπορεύματα, κέρδη 6% στο πετρέλαιο

Σημαντική ανοδική ανάσα παίρνουν σήμερα σχεδόν όλα τα commodities, ακολουθώντας τη βελτίωση ευρύτερα της ψυχολογίας των επενδυτών όπως αυτή αντανακλάται από τις αγορές μετοχών, που μετά τις συντονισμένες παρεμβάσεις, υπάρχει ράλι αντίδρασης σ’ όλους τους διεθνείς δείκτες. 

Το γενικευμένο ανασκούμπωμα απ’ όλους τους διεθνείς θεσμικούς φορείς που έχουν εξουσία όπως η ΕΚΤ, αλλά και από τις κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών, συνάμα με το γεγονός ότι η Κίνα δείχνει να κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού, βελτιώνει την ψυχολογία των επενδυτών, κάτι που δίνει σημαντική ώθηση και στα commodities. 

Άλλωστε, το πλήγμα που έχει επιφέρει η εξάπλωση του κορονοϊού είναι ασύμμετρο και εν πολλοίς... ανεξιχνίαστο ακόμα από τα «ραντάρ» των αναλυτών και των εξειδικευμένων επενδυτικών κέντρων, που ουδέποτε στα χρονικά είχαν ξαναβρεθεί μπροστά σε τέτοιο… γρίφο, που χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο «μαύρο κουτί». 

Έτσι όλο το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε ένα γενικευμένο πλήγμα σ' όλη την επενδυτική βιομηχανία, καθώς η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη καραντίνα της ανθρώπινης ιστορίας, που πλήττει, λιγότερο ή περισσότερο, κορυφαίους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας όπως ναυτιλία, τουρισμού, αερομεταφορές, εμπόριο, πρώτες ύλες και κατανάλωση. 

Η... καραντίνα της ναυτιλίας αλλά κυρίως το σταμάτημα των χιλιάδων εργοστασίων της Κίνας, η οποία είναι η πιο ενεργοβόρος χώρα του κόσμου αλλά και ο πόλεμος Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας έφεραν την πτώση του πετρελαίου σε χαμηλά 17ετίας, πριν αντιδράσει σημαντικά το τελευταίο διήμερο. 

Παράλληλα, η παύση παραγωγής νέων αυτοκινήτων καθώς δεκάδες εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, μείωσε κατακόρυφα της ανάγκες για μέταλλα, όπως π.χ. το παλλάδιο που χρησιμοποιείται στους καταλύτες. Θυμίζουμε ότι έως πριν ενάμιση μήνα το παλλάδιο είχε ανέλθει σε ιστορικά υψηλά. 

Σ’ ό,τι αφορά το Brent μετά το χθεσινό ράλι +25%, ενισχύεται εκ νέου άνω του 5% στα 29,9 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την αντίδρασή του από τα χαμηλά, ενώ το WTI ενισχύεται 6% στα 27,5 δολάρια το βαρέλι. 

Ο χρυσός που – συγκριτικά με τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα – είχε πολύ καλύτερη εικόνα καθώς αποτελεί το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο, ενισχύεται κατά 2,3%, στα 1.513 δολάρια. Το ασήμι ενισχύεται κατά 6,26% στα 12,89 δολάρια η ουγκιά, η πλατίνα (λευκόχρυσος) κερδίζει 5,01% στα 626,45 δολάρια η ουγκιά, ενώ το παλλάδιο διαπραγματεύεται στα 1,585 δολάρια η ουγκιά, καταγράφοντας άνοδο 3,64%. 

Από εκεί και πέρα, το φυσικό αέριο ενισχύεται κατά 2,54%, ο ψευδάργυρος ενισχύεται κατά 3,46%, ο κασσίτερος κατά 4,34%, ο χαλκός +2,07%, το νικέλιο +2,48%, ο μόλυβδος +2,15% κ.ο.κ.