Σημαντικές εισροές λόγω FTSE στο Χ.Α.  - Ράλι σε blue chips και τράπεζες

Σημαντικές εισροές λόγω FTSE στο Χ.Α. - Ράλι σε blue chips και τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακό ήταν το φινάλε της συνεδρίασης και της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς ότι η αναβάθμιση της Πολωνίας από τον οίκο FTSE Russell σε ανεπτυγμένη αγορά, θα οδηγούσε σε αύξηση των τοποθετήσεων στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες, μεταξύ των οποίων και το Χ.Α., επιβεβαιώθηκαν.

Όπως ήταν ήδη γνωστό εδώ και ημέρες, ο οίκος FTSE Russel προχώρησε στην αναβάθμιση της Πολωνίας σε ανεπτυγμένη αγορά και στις λεγόμενες development markets από αναδυόμενη που ήταν έως τώρα, ανήκοντας στις emerging markets.

Αυτό σημαίνει πως από 11 χώρες – οικονομίες που ήταν στην κατηγορία των αναδυόμενων πλέον έμειναν δέκα, οπότε αυξάνεται το ειδικό τους βάθος και η στάθμισή τους, καθώς μοιράζονται το ποσοστό της Πολωνίας. Αυτό, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ίσως φέρει εισροές περί τα 150 με 200 εκατ. ευρώ για την ελληνική αγορά από διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται με μπούσουλα αυτούς τους δείκτες.

Αυτές οι εκτιμήσεις μέχρις ενός σημείου επιβεβαιώθηκαν, καθώς σήμερα – ειδικά στις δημοπρασίες «χτίστηκαν» εντυπωσιακές εισροές, κάτι που οδήγησε την αξία συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, μετά από αρκετές ημέρες.
Τόσο οι τράπεζες όσο και πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας δέχτηκαν σημαντικότατες εισροές, κάτι που ανέβασε σημαντικά τους όγκους και τους τζίρους τους. Βεβαίως, η βελτίωση της εικόνας της αγοράς και η σταδιακή κλιμάκωση των εισροών φάνηκε από το μεσημέρι και μετά την τριπλή λήξη των παραγώγων, δεδομένου ότι ο τζίρος είχε ήδη ξεπεράσει τα 65 εκατ. ευρώ και πριν τις δημοπρασίες.

Στο φινάλε, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 7,77 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, ενώ δέσποσε με έμφαση η Alpha Bank που διακίνησε το 20% του συνολικού τζίρου ήτοι 20,59 εκατ. ευρώ, με ισχυρό όγκο 16,89 εκατ. τεμάχια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 105,45 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 101,2 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από τις μετοχές του FTSE 25, ενώ από τα 48,6 εκατ. τεμάχια του συνολικού όγκου, τα 41,45 εκατ. διακινήθηκαν από τον FTSE 25 και τα 34,1 εκατ. από τις τράπεζες. Από αυτά τα στοιχεία, είναι σαφές ότι πρωταγωνίστησαν σχεδόν κατ'' απόλυτο τρόπο οι μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Οι σημαντικότερες εισροές

Σημαντικές εισροές δέχτηκαν πολλά ενεργειακά blue chips αλλά και μετοχές υποδομών και real estate. Ξεχώρισαν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισε με ράλι +7,66% και όγκο 447 χιλ. τεμάχια, ενώ η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή έκανε όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια με ισχυρό τζίρο 6,77 εκατ. ευρώ!

Η Motor Oil – που δεσπόζει και δικαίως όλο το τελευταίο διάστημα έκλεισε σε νέο υψηλά 13 ετών περίπου και στα 22,60 ευρώ με άνοδο 3,91%, όγκο 409.217 τεμαχίων και ισχυρό τζίρο 9,14 εκατ. ευρώ! Πλέον, απέχει λιγότερο από δύο ευρώ από τα ιστορικά υψηλά της!
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με άνοδο 5% με όγκο 767.814 τεμάχια, η Τιτάν έκλεισε στο +4,12% με ισχυρό όγκο 150.428 τεμαχίων και τζίρο 3,23 εκατ. ευρώ, η Lamda Development έκανε όγκο 711 χιλ. τεμάχια και η Grivalia Properties διακίνησε 636.100 τεμάχια.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 734.184 τεμάχια έχοντας ισχυρή άνοδο 4,78%, ενώ ο ΟΤΕ διακίνησε 706.282 τεμάχια κλείνοντας με άνοδο 2,79%.

Αντέδρασαν και οι τράπεζες

Οι τράπεζες επίσης αντέδρασαν με πολύ ανεβασμένους όγκους. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 6,74% με όγκο 1,67 εκατ. μετοχές, η Eurobank +3,70% με όγκο 9,47 εκατ. μετοχές, η Εθνική +1,17% με 6 εκατ. τεμάχια, ενώ η Alpha Bank – όπως προαναφέρθηκε – έκανε μακράν τους κορυφαίους όγκους και τζίρους της αγοράς.

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για το Γ.Δ., πλησίον των 700 μονάδων

Εν μέσω αυτού του ευνοϊκού έτσι κι αλλιώς κλίματος και με τις διεθνείς αγορές να κινούνται για άλλη μια συνεδρίαση ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας (κάτι που έγινε μετά από πολλές ημέρες) και στις 698,74 μονάδες με άνοδο 2,60%, σε μια συνεδρίαση που είχε χαμηλό ημέρας στις 679,90 μονάδες (-0,17%).

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.832,11 μονάδες με άνοδο 2,36%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.130,30 μονάδες με άνοδο 1,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 586,89 μονάδες με άνοδο 3,42%.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η αντίδραση της Intralot που έκλεισε στο +8,13% με όγκο 431.840 τεμάχια, η MLS ενισχύθηκε 3,22%, η Κρι Κρι έκλεισε με άνοδο 3,33% στα 4,65 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά και με όγκο 152.402 τεμάχια, ενώ κέρδη είχαν οι Attica Bank, J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, Νηρέας και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά δεν ακολούθησαν όλες οι μετοχές την αφύπνιση του Large Cap, οπότε πιέστηκαν τίτλοι όπως ΕλβαλΧαλκόρ, F. G. Europe, Profile, Frigoglass, Revoil, Μπουτάρης, Εβροφάρμα, Lavipharm, Σελόντα, Quality & Relianility, Space Hellas, Έλτον και Κτήμα Λαζαρίδη.

Ποια ήταν τα μηνύματα του 13ου roadshow στο Λονδίνο

Με μεικτά μηνύματα ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη το 13ο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 33 εισηγμένων στο Χ.Α. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 620 κατ'' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Οι 33 εισηγμένες που συμμετείχαν αντιπροσωπεύουν το 80% με 90% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ αποτελούν μερικούς από τους πιο εξωστρεφείς ομίλους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Οι ξένοι διαχειριστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πως η χώρα θα πορευτεί έξω από την «ομπρέλα» (χρηματοοικονομική και τεχνοκρατική) των δανειστών, ενώ φοβούνται επιστροφή στην παροχολογία και στις τακτικές άλλων εποχών.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, τα προβλήματα είναι γνωστά και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων για το πως θα «τρέξουν» τα θέματα εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Από εκεί και πέρα, στο Λονδίνο ξεχώρισαν θετικά, με καλή ανταπόκριση από τους ξένους αρκετοί όμιλοι που έχουν ξεφύγει από την εγχώρια μιζέρια, έχουν διεθνοποιηθεί και κινούνται ανεξάρτητα από την εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιοι όμιλοι – λόγω κλάδου – είναι οι ενεργειακοί, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και Viohalco, Cenergy Holdings, ΕλβαλΧαλκόρ, Σαράντης, Ικτίνος και Κρι Κρι.

Παράλληλα, πλην της εξωστρέφειας, η συμμετοχή σε πολύ μεγάλα έργα διασύνδεσης είτε μέσα στη χώρα είτε διεθνώς, καθιστούν κάποιους ομίλους στο επίκεντρο, όπως έγινε π.χ. με τη Viohalco που έδωσε το παρόν στο Λονδίνο με τρεις εταιρείες (μητρική και Cenergy Holdings και ΕλβαλΧαλκόρ).