Σημαντικές απώλειες στο «φώτο-φίνις» στη Wall

Σημαντικές απώλειες στο «φώτο-φίνις» στη Wall

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς περιορίζεται η αισιοδοξία των επενδυτών για θετική έκβαση στον επικείμενο νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, που θα ξεκινήσουν στις 10 Οκτώβρη.

Η ανακοίνωση του State Department λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην χορήγηση βίζας σε κινέζους αξιωματούχους και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις «καταπίεσης» μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κίνα, ήταν το επιστέγασμα μιας τεταμένης κατάστασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι προσδοκίες για τις συναντήσεις αυτές μεταξύ ανωτέρων αξιωματούχων ήταν ήδη  περιορισμένες καθώς δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Κίνα δεν έχει «τη διάθεση» να προβεί σε μία διευρυμένη συμφωνία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας καθιστούν δύσκολο για τους επενδυτές να προβλέψουν ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια σαφής δασμολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Παράλληλα, από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νέοι δασμοί σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει προαναγγείλει τη νέα δέσμη, στην περίπτωση που δεν θα έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών. 

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jοnes έχασε 313 μονάδες ή 1,19% και έκλεισε στις 26.164 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 132 μονάδες ή 1,67% στις 7.823 μονάδες.  Ο S&P 500 σημείωσε  απώλειες 35 μονάδων ή 1,21% και έκλεισε στις 2.903 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σε νέα φάση εισέρχεται ο Σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει στον λεγόμενο μαύρο κατάλογό της 28 κινεζικούς οργανισμούς, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής τους στην βίαιη εκστρατεία καταστολής του Πεκίνου κατά της μειονότητας των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στο εξής οι συγκεκριμένοι 28 κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και κάποιες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε αγορές αμερικανικών προϊόντων χωρίς την συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Domino υποχώρησεί κατά 4,2% με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη τριμήνου χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ η μετοχή της Alibaba χάνει 2,4% μετά την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος προτίθεται να περιορίσει τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση τους των τελευταίων μηνών, ακολουθώντας τη μείωση του κόστους αγαθών και υπηρεσιών. Οι τιμές καταναλωτή είναι ένα μέτρο άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία του πληθωρισμού, με την υποχώρησή τους να δείχνει ότι μάλλον θα απομακρυνθεί και ο ρυθμός του πληθωρισμού από το μέγεθος - στόχο που έχει θέσει η Fed.

Νωρίτερα