Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές μετά το «ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές μετά το «ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής

Η αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, έφερε σημαντική πτώση στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Πιο αναλυτικά, o πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 320,90 μονάδες, με απώλειες 3,26%.

Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX περιόρισε σημαντικά την πτώση που κατέγραφε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά στις 9632 μονάδες, με απώλειες 3,6%, ενώ παρόμοια ήταν και η εικόνα για τον δείκτη CAC 40 στην Γαλλία, που διαμορφώθηκε στις 4.352 μονάδες, με πτώση 4,23%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.510 μονάδες, με απώλειες 5,25%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 3,15% στις 16.822 μονάδες.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 6.777,90 μονάδες, με απώλειες 3,63%.

Στα εταιρικά νέα, αναμενόμενη θεωρείται η απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να αναστείλει την παραγωγή στις μονάδες που διατηρεί στην Ευρώπη, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Royal Mail και της τουριστικής εταιρείας Carnival στην Μεγάλη Βρετανία (14% και 13% αντίστοιχα), στον απόηχο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και των θυμάτων της πανδημίας στην χώρα.

JP Morgan: «H συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία»

Ως ένα εξαιρετικά βίαιο αλλά ταχύτατο φαινόμενο περιγράφει την παγκόσμια ύφεση λόγω κορονοϊού σε έκθεσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο δύο τρίμηνα.

Η έκθεση της JP Morgan με τίτλο «What the COVID-19 endgame might look like», την οποία περιλαμβάνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΣΕΒ, προβλέπει ύφεση για το πρώτο τρίμηνο -12% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο -1%, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα σημειωθεί εκρηκτική ανάπτυξη +19% και το τέταρτο τρίμηνο +4%. Στο σύνολο του 2020 η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,1%.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το πρώτο τρίμηνο, -22% το δεύτερο τρίμηνο, +45% το τρίτο τρίμηνο και +3,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το πρώτο τρίμηνο, -14% το δεύτερο τρίμηνο, +8% το τρίτο τρίμηνο και +4% το τέταρτο τρίμηνο.