Νέες απώλειες στην Wall Street με την τεχνολογία στο επίκεντρο

Νέες απώλειες στην Wall Street με την τεχνολογία στο επίκεντρο

Με σημαντικές απώλειες κινούνται για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς συνεχίζεται και σήμερα στο σφυροκόπημα στους τίτλους της τεχνολογία που έφερε η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ με φόντο το επικείμενο tapering της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικά σταθμισμένος δείκτης Nasdaq διαπραγματεύεται στις 14.670 μονάδες με απώλειες 2%, ο διευρυμένος S&P500 υποχωρεί κατά 1,4% και κινείται στις 4.381 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ακολουθεί με ηπιότερη πτώση της τάξης του 1% στις 34.511 μονάδες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον βιομηχανικό δείκτης μόλις τρεις μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημα και η μία εξ αυτών είναι της Chevron που ενισχύεται κατά 0,9% χάρη όμως στο πρόσφατο άλμα των τιμών του πετρελαίου. Οι άλλες δύο είναι η Walgreens Boots Alliance και η Amgen με μικρά κέρδη λίγο πάνω από το 0,1% η καθεμία.

Αντίθετα, οι τίτλοι των κολοσσών της τεχνολογίας Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet σημειώνουν όλοι απώλειες από 1% έως άνω του 2%.

Γενικότερα οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν ότι η Fed δεν πρόκειται να αποκλίνει από την πρόθεσή της να μειώσει τη στήριξη μαμούθ που παράσχει στην οικονομία λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ΗΠΑ να έχει φτάσει έως και το 1,567% σήμερα, ενώ τον Ιούλιο κινούταν στο 1,29% και τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει ακόμα και στο 1,13%.

Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα του CNBC που δείχνει την πρόσφατη πορεία του τίτλου:

Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε κλοιό πωλήσεων τον τομέα της τεχνολογίας ο οποίος περιλαμβάνει κατά βάση εταιρείες που αποτιμώνται για τις προοπτικές ανάπτυξής τους, κάτι που έχει ως προϋπόθεση την εύκολη πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του πάντως, ο επικεφαλής αναλυτής της UBS Global Wealth Management Μαρκ Χέφελε, σημειώνει ότι «αντί για το τέλος του ράλι των μετοχών, αναμένουμε πως η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα ευνοήσει κλάδους της κυκλικής οικονομίας, όπως των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας αντί του αναπτυξιακού της τεχνολογίας».