Σημαντικές απώλειες στην Wall μετά τις νέες απειλές δασμών

Σημαντικές απώλειες στην Wall μετά τις νέες απειλές δασμών

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να υποδέχεται αρνητικά την προαναγγελία Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε Αργεντινή και Βραζιλία, ενώ επιπλέον ανησυχίες πρόσθεσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία για μεταποίηση και κατασκευές στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση έχοντας χάσει περισσότερες από 265 μονάδες ή 0,95%, στις 27.784 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,86% στις 3.113 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη πτώση 1,12% κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκληρώνοντας στις 8.567 μονάδες.

Στη βασική είδηση της ημέρας που καθόρισε την επενδυτική διάθεση, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα στο twitter ότι «η Βραζιλία και η Αργεντινή ευθύνονται για μια μαζική υποτίμηση των νομισμάτων τους, το οποίο δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Κατά συνέπεια, με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους Δασμούς στον Χάλυβα και το Αλουμίνιο που μεταφέρεται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες».

Σημειώνεται ότι παράλληλα επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve, για την οποία έγραψε ότι πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να μην επωφελούνται άλλες χώρες από το ισχυρό δολάριο, καλώντας την ξανά να μειώσει περισσότερο τα επιτόκιά της.   

Σημειώνεται ότι η προαναγγελία Τραμπ για επιβολή δασμών σε Βραζιλία και Αργεντινή ήρθε τη στιγμή που δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ νέοι, επιπρόσθετοι, φόροι σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISM αποδυναμώθηκε περαιτέρω η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 48,1 από 48,3 του Οκτωβρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 49,2 μονάδες.

Αλλά και στις κατασκευές, οι δαπάνες μειώθηκαν τον Νοέμβριο την ώρα που οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις προέβλεπαν επίσης αύξηση.