Σημαντικές απώλειες για τη Wall Street

Σημαντικές απώλειες για τη Wall Street

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με το επενδυτικό κλίμα να επηρεάζεται τόσο από την κατακόρυφη πτώση της τιμής του brent όσο και από τις νέες απειλές Τραμπ κατά των εμπορικών του εταίρων για επιβολή νέων δασμών.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 328,09 μονάδες ή 1,34% και έκλεισε στις 24.252 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 160,81 μονάδες ή 2,09% και ολοκλήρωσε στις 7.532 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 37,81 μονάδες ή 1,37% και έκλεισε στις 2.717 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάστημα δύο μηνών για Nasdaq και S&P 500.

Νέο μέτωπο κατά της Κίνας φέρεται να ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σχεδιάζει να επιβάλλει εμπόδια σε κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ αλλά και να περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση, καταρτίζει νέους κανόνες που θα απαγορεύουν σε εταιρείες, των οποίων το 25% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου είναι κινεζικής ιδιοκτησίας, να εξαγοράζουν αμερικανικές εταιρείες που κατέχουν «σημαντικές τεχνολογίες». Σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το παραπάνω ποσοστό ενδέχεται να μεταβληθεί μέχρι την ανακοίνωση των μέτρων.
Στα 64 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το πετρέλαιο, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ετοιμάζονται για σύγκρουση με τους υπόλοιπους παραγωγούς πετρελαίου εντός του OPEC σχετικά με το αν θα αυξήσουν την παραγωγή και ενώ Κίνα και ΗΠΑ ανταλλάζουν «πυρά» για το εμπόριο.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Harley-Davidson Inc υποχώρησε κατά 5,95% καθώς σύμφωνα με την εταιρεία οι αύξηση των δασμών από την Ευρωπαική Ένωση, στο 31% από 6% θα αυξήσει το κόστος της παραγωγής.

Στο μεταξύ, η μετοχή General Electric Co έχασε 2,26% με τον όμιλο να βρίσκεται κοντά στην πώληση μια βιομηχανικής μονάδας έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα, τη μεγαλύτερη πτώση τους το τελευταίο τρίμηνο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να εντείνονται περαιτέρω έπειτα από την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει εμπόδια σε κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τεχνολογικό κλάδο.