Σημαντικά κέρδη στις ασιατικές αγορές εν μέσω έντονης μεταβλητότητας

Σημαντικά κέρδη στις ασιατικές αγορές εν μέσω έντονης μεταβλητότητας

Μία... κρύο, μία... ζέστη για τις ασιατικές αγορές καθώς επιβεβαιώνεται ότι οι χρηματαγορές παγκοσμίως κινούνται σε ένα έντονο κλίμα μεταβλητότητας καταγράφοντας είτε σημαντικές απώλειες είτε εντυπωσιακά κέρδη.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο παρατατεταμένης αβεβαιότητας που προβλέπεται να συνεχιστεί όχι μόνο και το τρίτο τρίμηνο αλλά έως και το τέλος του έτους. 

Η ανησυχία για τον καλπασμό του πληθωρισμού αλλά και -κύριως- για τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που είναι αποφασισμένες οι κεντρικές τράπεζες να προβούν για την αντιμετώπισή του, κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών με το ενδεχόμενο της ύφεσης να είναι ορατό.

Στην Κίνα, ωστόσο, η επιμονή της πανδημίας και των εβδομαδιαίων lockdown που συνεχίζονται, έχουν δημιουργήσει διαταραχές στην κατανάλωση, μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα τραπαζικά δάνεια έχουν μειωθεί απότομα, γεγονός που σηματοδοτεί την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. 

Μάλιστα, μπορεί η κεντρική τράπεζα να κράτησε το βασικό ετήσιο της επιτόκιο σταθερό στο 3,7% αλλά μείωσε κατά 15 μονάδες βάσης το ετήσιο επιτόκιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Hang Seng έκανε άλμα 2,2% με τον τεχνολογικό δείκτη να κερδίζει 3,55%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κέρδισε 1,11% και ο Shenzhen ενισχύθηκε κατά 1,33%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,97% και ο Topix κατά 0,59% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,03%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 1,68%.