Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα Τρίτη, με τους επενδυτές να είναι αισιόδοξοι μετά απόφαση της Fed να επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 4,14% στις 12.404 μονάδες, όπως στο Λονδίνο ο FTSE100 ανέρχεται 3,75% στις 6.290 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ανεβαίνει κατά 3,75% στις 4.996 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει κέρδη 4,68% στις 19.856 μονάδες όπως και στη Μαδρίτη ο IBEX 4,13% στις 7.559 μονάδες.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι προχωρεί πλέον και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που ήδη αγοράζει.

Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει, στη δευτερογενή αγορά, μεμονωμένα ομόλογα με υπολειπόμενη διάρκεια τα πέντε χρόνια ή λιγότερο. Οι αγορές αυτές θα συνδυαστούν με τα ETFs που ήδη αγοράζει η Fed.

Στην Ευρώπη και στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ πτώσης στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο, με τον αριθμό όσων βρέθηκαν προσωρινά εκτός απασχόλησης αυξήθηκε κατά 6 εκατομμύρια. Αυτο οδήγησε σε πρωτοφανή μείωση των ωρών απασχόλησης, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει τους πολίτες πληρώνοντας μέρος των μισθών προκειμένου να αποφύγει μαζική ανεργία.

Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,9% τον Απρίλιο, αμετάβλητη έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αύξησης όταν σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση.

Παράλληλα στην Ελβετία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,2% το 2020, καταγράφοντας τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του έτους, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εμφανιστεί δεύτερο κύμα της πανδημίας μαζί με σοβαρούς περιορισμούς.

Σημειώνεται πάντως πως η προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε λόγο για ύφεση 6,7%, ενώ το 2021 η ελβετική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,9%.