Σημαντικά κέρδη ο Dow μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά

Σημαντικά κέρδη ο Dow μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά

Με μικρές μεταβολές και μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τη «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» στην οποία ήρθαν ΗΠΑ και Καναδάς για τις εμπορικές τους σχέσεις που δοκιμάζονταν την τελευταία περίοδο και αποτελούσαν λόγο ανησυχίας στις τάξεις των επενδυτών.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 192,90 μονάδες ή 0,73% και έκλεισε στις 26.651 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχασε 9,05 μονάδες ή 0,11% ολοκλήρωσε στις 8.037 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 10,61 μονάδες ή 0,36% και έκλεισε στις 2.924 μονάδες

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη του τέταρτου τριμήνου. Στο τρίτο τρίμηνο ο S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη επίδοση από το 2013 κερδίζοντας πάνω από 7%. Ο Dow Jones κέρδισε 9% ενώ ο Nasdaq καταγράφοντας κέρδη για ένατο διαδοχικό τρίμηνο κέρδισε 7%.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατάφεραν να φθάσουν σε μια "δραματική συμφωνία της τελευταίας στιγμής" αργά το βράδυ της Κυριακής, μόλις μισή ώρα πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε θέσει η Ουάσινγκτον για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), δίνοντας τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει το Marketwatch.com, η εξέλιξη αυτή, που επιτρέπει στον Καναδά να ενταχθεί στην συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη Αυγούστου μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, ήλθε μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη δήλωση του αντιπροσώπου του Ντ. Τραμπ επί εμπορικών θεμάτων, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, ενώπιον του Κογκρέσου ότι τα χάσματα μεταξύ των δύο χωρών φαίνονταν υπερβολικά μεγάλα για να γεφυρωθούν εγκαίρως εντός της προθεσμίας που είχαν θέσει οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς με την κατάθεση του προϋπολογισμού το έλλειμμα της χώρας αυξάνεται και οι αναλυτές θεωρούν ότι βρίσκονται η Ιταλία βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της General Electric κάνει άλμα 12,75% καθώς η εταιρεία προχώρησε ξαφνικά στην απομάκρυνση του Τζον Φλάνερι από τη θέση του προέδρου και όρισε τον πρώην CEO της εταιρείας, Λόρενς Καλπ ως διάδοχο του.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Pfizer υποχωρεί οριακά κατά 0,05% μετά την είδηση πως ο Chief Executive Ian Read σχεδιάζει να αποχωρήσει στο τέλος του έτους.

Νωρίτερα, με κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές καθώς «υποδέχτηκαν θερμά» την επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ-Καναδά.