Σημαντικά κέρδη για τους δείκτες και ρεκόρ για Amazon, Facebook
Wall Street

Σημαντικά κέρδη για τους δείκτες και ρεκόρ για Amazon, Facebook

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς το επενδυτικό κλίμα τονώθηκε τόσο από την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ όσο και από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 370 μονάδων ή 1,52% και διαμορφώθηκε στις 24.575 μονάδες, ενώ άνοδο 1,67% κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που έκλεισε στις 2.971 μονάδες, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου.

Τέλος, ισχυρά κέρδη 2,08% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στις 9.375 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Facebook πραγματοποίησε άλμα της τάξης του 6% ξεπερνώντας τα ιστορικά υψηλά της προ κορονοϊού εποχής, ενώ άνοδο 2% κατέγραψε και η μετοχή της Amazon, η οποία βρέθηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα εταιρειών λιανικής πώλησης που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε η Lowe's, με την μετοχή της να σημειώνει άνοδο 3,6%, ενώ η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της Target άγγιξε το 11,2% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με τις επιδόσεις των δύο εταιρειών να ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η πορεία ανοίγματος της οικονομίας εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά, χωρίς να καταγράφονται σημαντικές εξάρσεις στα νέα κρούσματα του κορονοϊού, ωστόσο η «πολεμική» ρητορική του Αμερικανού προέδρου προς την Κίνα σχετικά με τις ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας δημιουργεί συγκρατημένη επιφυλακτικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντ. Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της Κίνας και με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατηγόρησε την κινεζική ηγεσία «για ανικανότητα η οποία οδήγησε σε μαζική δολοφονία».

Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ έγραψε «Κάποιος τρελός στην Κίνα εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία κατηγορεί τους πάντες εκτός από τους ίδιους. Πείτε στον τρελό αυτόν ότι η ανικανότητα της Κίνας και τίποτα άλλο, οδήγησε σε μαζική δολοφονία».

Τέλος, ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τόσο η νέα μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ όσο και τα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης του εμπορεύματος ενέτειναν το θετικό κλίμα στην αγορά, την στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αρχίζει να επανακάμπτει.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα των ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση 4,8 εκατ. βαρελιών σε σχέση με την εβδομάδα πριν τις 15 Μαΐου και διαμορφώθηκαν στα 521,3 εκατ. βαρέλια, ενώ ταυτόχρονα αύξηση των εργασιών κατά 229.000 βαρέλια/ημέρα καταγράφηκε στα διυλιστήρια της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 33,49 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 4,79% ή 1,53 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου του ευρωπαϊκού Brent, το οποίο διαμορφώθηκε στα 35,75 δολάρια/βαρέλι με άνοδο 3,2% ή 1,1 δολάρια/βαρέλι.