Σημάδια ανάκαμψης για τη Wall για δεύτερη ημέρα

Σημάδια ανάκαμψης για τη Wall για δεύτερη ημέρα

Κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην εξάμηνη κατάθεση της επικεφαλής της Fed στην επιτροπή της Γερουσίας που ειδικεύεται στα τραπεζικά ζητήματα.

Λίγα εικοσιτετράωρα από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για το αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επενδυτές και αναλυτές τηρούν στάση αναμονής καθώς η έκβασή του και ιδιαίτερα εάν αποφασιστεί, μπορεί προκαλέσει αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, η ανησυχία για το Brexit φαίνεται να υποχωρεί όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 24,86 μονάδες (0,14%) κλείνοντας στις 17.829 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε κέρδη 6,55 μονάδων (0,14%) έκλεισε στις 4.843 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 5,65 μονάδες (0,27%) και έκλεισε στις 2.088 μονάδες.

«Το Brexit ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» δήλωσε η επικεφαλής της Fed κ. Janet Yellen κατά την εξάμηνη κατάθεσή της στην επιτροπή της Γερουσίας αρμόδια για τα τραπεζικά ζητήματα.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση που συνοδεύει την κατάθεση της επικεφαλής της Fed, αναφέρεται πως οι κραδασμοί που ενδεχομένως να προκληθούν από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.  

«Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο είναι νευρικοί και η “όρεξη των επενδυτών για ριψοκίνδυνες κινήσεις” μπορεί να αλλάξει απότομα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και χαλαρής νομισματικής πολιτικής» δήλωσε η κ. Yellen.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed η κ. Yellen είπε πως η προσεκτική προσέγγιση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων χαρακτηρίζεται «κατάλληλη», δικαιολογώντας την αργή αυτή στάση δικαιολογημένη λόγω των μικτών ενδείξεων για την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη το 2016.

Σε μια ημέρα που δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον σε μακροοικονομικό επίπεδο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα εταιρικά νέα.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Lennar Corp. έχασε 1,16% μετά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που κινήθηκαν κοντά στις ανώτατες προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, η μετοχή του Facebook Inc. κατέγραψε κέρδη 0,89% μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που έλαβε χώρα χθες και υψηλόβαθμα στελέχη δήλωναν πως μελετούν την κινέζικη αγορά ώστε να εισέλθουν.

Νωρίτερα, διεύρυναν το ανοδικό τους σερί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, με το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές να διατηρείται. Παρά τις απώλειες που κατέγραφαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά τη πρώτη ώρα της συνεδρίασης, κατάφεραν να διαγράψουν τις απώλειες τους και να περάσουν σε θετικό έδαφος, έπειτα και από τα καλύτερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της ευρωζώνης και της Γερμανίας,