Sell off στη Λεωφόρο Αθηνών

Sell off στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με βαριές απώλειες έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 4,43% στις 581,90 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το limit down της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, που από το ξεκίνημα της συνεδρίασης έμεινε «κλειδωμένη» στα €0,462 με όγκο μόλις 600.000 τεμάχια και ανεκτέλεστα στο τέλος 567 εκατ. τεμάχια.

Πρόκειται για ένα γενικό sell off στην ελληνική αγορά κατά την πρώτη ημέρα άρσης των capital controls, καθώς όπως φαίνεται υπήρξαν «εγκλωβισμένα» επενδυτικά κεφάλαια από τον Ιούλιο, όταν είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Τον γενικό δείκτη παρέσυραν χαμηλότερα τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι δέχθηκαν και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 6,68% στα €4,61, με την επόμενη σημαντική στήριξη να βρίσκεται στα επίπεδα των €4,0375.

Στην μετοχή των ΕΛΠΕ εμφανίστηκαν πωλητές οι οποίοι οδήγησαν την μετοχή χαμηλότερα κατά 6,53% στα €4,15, με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται πλέον στα €4,0818.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 6,51% στα €5,89, επίπεδα όπου είχε να τα δει από τις 12/07/2013.

Η μετοχή του ΤΙΤΚ με απώλειες 7,21% στα €16,21 με την στήριξη να βρίσκεται στα €15,9821.

Πλέον οι επόμενες δύο συνεδριάσεις κρίνονται κρίσιμες, καθώς εάν συνεχιστεί το sell off στο χρηματιστήριο τότε είναι πλέον ορατές οι 475,21 μονάδες (το χαμηλό στις 06/06/2012).

Ακόμη, εάν σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση με ικανοποιητικό τζίρο, τότε είναι πιθανό να δούμε νέα χαμηλά πολλών ετών σε μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποιήσεις.

Η απόφαση για άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στο Χρηματιστήριο, σηματοδοτεί ουσιαστικά για τους επενδυτές και τους επαγγελματίες επιστροφή στην κανονικότητα. Φυσικά και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό μιας χρηματιστηριακής αγοράς η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, αλλά το νόμισμα έχει κι άλλη όψη.

Έχοντας μόλις χθες γίνει γνωστό το ποσοστό των ξένων μετόχων στις «ελληνικές» τράπεζες και, έχοντας την εμπειρία του τι επακολούθησε των προηγούμενων δύο ΑΜΚ των τραπεζών, δεν μπορούμε να μην επιστήσουμε την προσοχή. Γνωρίζοντας ότι την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο δίνουν οι ξένοι θεσμικοί και πως αυτοί πλέον κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των τραπεζών, η άρση των περιορισμών που έγινε εχθές τους διευκολύνει κατά πολύ στο να πουλήσουν (όταν αυτοί αποφασίσουν), αποκομίζοντας κέρδη.

Κι επειδή για κάθε πωλητή αντιστοιχεί κι ένας αγοραστής, θα πρέπει οι ίδιοι κανόνες να ισχύουν και για την απέναντι πλευρά.

Στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ των τραπεζών ακολουθήσει ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο (όπως και τις προηγούμενες φορές), οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις μετοχές, καθώς τυχόν απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε εγκλωβισμό.

Ο τζίρος στο ταμπλό έκλεισε στα 92 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που πραγματοποίησαν πράξη, 18 κινούνται ανοδικά, 77 πτωτικά και 160 έκλεισαν αμετάβλητες.