ΣΕΔ: Η ελληνική οικονομία συντηρεί ένα περιβάλλον μη φιλικό προς το επιχειρείν

ΣΕΔ: Η ελληνική οικονομία συντηρεί ένα περιβάλλον μη φιλικό προς το επιχειρείν

Τον προβληματισμό του για τις αποχωρήσεις εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αθηνών εκφράζει ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, έπειτα από την απόφαση της Τιτάν να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Euronext στις Βρυξέλλες

Αναλυτικά, όπως σημειώνει ο ΣΕΔ, για άλλη μια φορά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκδίδει ανακοίνωση για νέο κύκλο αποχωρήσεων από το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από αυτές της Coca Cola Τρία Έψιλον, την αλλαγή έδρας της ΦΑΓΕ ΑΕ, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. και της Βιοχάλκο Α.Ε.

Η Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, μια από τις πιο διακεκριμένες εταιρείες σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης και με μακροπρόθεσμη πρακτική σεβασμού των μετόχων μειοψηφίας, εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 1912, ανακοίνωσε στις 18 Οκτωβρίου 2018, προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν με νέες μετοχές της Τιτάν Cement International S.A., με σκοπό την εισαγωγή του ομίλου στο Χρηματιστήριο Euronext στις Βρυξέλλες.

Οι κύριες αιτίες που η εταιρεία διαλέγει τον δρόμο της αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι το country risk της Ελλάδας, που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος δανεισμού της εταιρείας και η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η προαιρετική δημόσια πρόταση της Nexans Participations για την Nexans Ελλάς Α.Β.Ε., δρομολογεί άλλη μια αποχώρηση από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και μάλιστα για μία εταιρεία που τον Φεβρουάριο του 2016 προχώρησε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για μια δυσανάλογα μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ο ΣΕΔ είχε ζητήσει με επιστολή του να μην εγκριθεί στο ζητούμενο ύψος, διότι: “το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα της ΑΜΚ θα ήταν η μείωση του ποσοστού των μετόχων μειοψηφίας και παράλληλα η αύξηση του ποσοστού του βασικού μετόχου, σε όρια που θα του επέτρεπαν στο μέλλον να προβεί σε μια «εύκολη» δημόσια πρόταση'''', κάτι που γίνεται σήμερα.

Η πρόταση για €1,60, αν και υπερβαίνει την μέση τιμή του τελευταίου έτους, υπολείπεται κατά 12% της καθαρής αξίας της μετοχής αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το θέμα του «εύλογου και δίκαιου τιμήματος» του άρθρου 9 παρ.4 του Ν. 3461/2006 για το οποίο ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου είχε εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις του.

Τέλος, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 1ης Νοεμβρίου 2018, οι Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε., υπέβαλαν αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δέκα χρόνια μετά την ένταξη της εταιρείας στον όμιλο Grimaldi, οι Ιταλοί φαίνεται να επιλέγουν την έξοδο από το Χρηματιστήριο, όπως έκαναν και πριν από δύο χρόνια με την Finnlines στη Φινλανδία.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο ΣΕΔ, σημειώνει πως η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις του θεσμικού της πλαισίου τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να υποφέρει από τα χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας η οποία, ανεξάρτητα από την κρίση που βιώνει τα τελευταία δέκα χρόνια, συντηρεί, εδώ και δεκαετίες, ένα περιβάλλον μη φιλικό προς το επιχειρείν και αποτρεπτικό για νέες επενδύσεις.