Σε υψηλούς ρυθμούς και σήμερα οι ευρωαγορές

Σε υψηλούς ρυθμούς και σήμερα οι ευρωαγορές

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν και σήμερα τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η επενδυτική διάθεση συνεχίζει να ενισχύεται από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της μετάδοσης του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 326,61 μονάδες με έκλεισε με άνοδο 1,88% και τον κλάδο των επιχειρήσεων τουρισμού και αναψυχής, ο οποίος έχει δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία, να καταγράφει άλμα 6,2% συνολικά.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,79% και έκλεισε στις 10.356 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατέγραψε άνοδο 2,12% και στις 4.438 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργός Τζόνσον, ο βρετανικός ο FTSE 100 τερμάτισε με κέρδη 2,93% στις 5.704 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 2,19% κλείνοντας στις 17.411 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων έχοντας ενισχυθεί κατά 2,30%.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας του κορονοϊού είναι ενδέχεται να συμφωνήσουν το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μεταδίδει με το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πάντως ότι θα χρειασθούν περισσότερες συζητήσεις για τα σχέδια για κοινή έκδοση χρέους.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, είναι και οι πιο μαχητικές όσον αφορά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία στην Ευρώπη φέτος και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.

Αντίθετα, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων, καθώς όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν ακόμη να δανείζονται φθηνά από την αγορά και έχουν αρθεί οι περιορισμοί της ΕΕ για τα ελλείμματα λόγω της πανδημίας.